Antena 3 CNN Externe Poliţia a intervenit în forţă contra unui miting al opoziţiei în Teheran

Poliţia a intervenit în forţă contra unui miting al opoziţiei în Teheran

Poliţia a intervenit în forţă contra unui miting al opoziţiei în  Teheran
Sursa foto: proteste iran
05 Noi 2009   •   08:47

Protestele opoziţiei din Iran ce păreau înăbuşite au fost reluate miercuri, odată cu aniversarea a 30 de ani de la ocuparea ambasadei americane din Teheran. Opoziţia a protestat de demonstraţiile oficiale pentru a organiza contra-demonstraţii, aceasta fiind prima manifestare de forţă după aproape două luni de linişte.

Astfel, Poliţia desfăşurată în forţă la Teheran a folosit gaze lacrimogene şi salve de avertisment pentru a dispersa miile de manifestanţi ai opoziţiei care încercau să se reunească în centrul Teheranului, cu ocazia unui miting oficial antiamerican, au indicat martori oculari, citaţi de agenţiile de presă internaţionale.
Un număr nedeterminat de protestatari au fost răniţi sau arestaţi, conform aceloraşi surse.
Opoziţia a dorit să manifeste unitate după înăbuşirea protestelor ce au urmat alegerilor prezidenţiale din iunie. Deşi mulţimile de pe străzi au fost mult mai mici, autorităţile au făcut paradă de forţă, desfăşurând unităţi paramilitare în locaţii cheie, blocând mobilele, sau accesul la internet.
În timp ce în faţa fostei ambasade SUA se striga "Moarte Americii ", opoziţia din piaţa centrală Haft-e-Tir protesta contra preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad cu sloganul "Moarte Dictatorului."
De asemenea, alţi protestatari au mărşăluit în linişte afişând semnul victoriei. Mulţi purtau eşafe verzi, simbolul campaniei liderului opoziţiei Mir Hossein Mousavi, care susţine că Ahmadinejad a furat alegerile.
Martorii au relatat pentru The Associated Press că forţele de securitate- în special unităţi ale Gărzii Revoluţionare- au intrat în forţă printre demonstranţi, cu bătând protestatari. De asemenea, siteuri pro-reformă scriu că poliţia a tras focuri de armă în aer.

Antena3.ro

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close