Antena 3 CNN Externe Poliţia belgiană a dejucat un complot Al Qaida

Poliţia belgiană a dejucat un complot Al Qaida

Poliţia belgiană a dejucat un complot Al Qaida
12 Dec 2008   •   09:51

Emoţii mari joi la Bruxelles. Cu doar câteva ore înaintea summitului Uniunii Europene, poliţia belgiană a arestat 14 presupuşi membri ai reţelei Al Qaida. Unul dintre suspecţi a fost reţinut chiar în momentul în care îşi lua rămas bun de la rude, înaintea unui atentat sinucigaş, care ar fi urmat să aibă loc în Belgia sau în altă ţară europeană.
Peste 240 de poliţişti au luat parte la arestările şi percheziţiile efectuate la Bruxelles şi Liège. Ancheta, descrisă drept cea mai amplă operaţiune anti-teroristă din istoria Belgiei, a fost deschisă la sfârşitul anului trecut.
Poliţiştii au primit atunci informaţii că un tunisian condamnat în Belgia pentru o tentativă de atentat plănuia o evadare în forţă, cu arme şi explozibil, urmată de noi atacuri sângeroase. Câteva percheziţii operate la timp au permis, încă de atunci, prevenirea unui atac de mare amploare, potrivit autorităţilor.
Ancheta a continuat cu mare discreţie, iar în ultimele zile s-au primit noi informaţii despre un atentat sinucigaş iminent. Potenţialul făptaş îşi luase deja rămas bun de la familie, sigur că nu va reveni în viaţă.
Poliţiştii s-au temut că ţinta atacului putea fi chiar summitul european deschis joi. Oamenii legii au fost nevoiţi să acţioneze rapid pentru a elimina orice risc. Patru dintre cei reţinuţi, între care şi potenţialul atacator, au călătorit anul trecut în Pakistan şi Afganistan, unde au luat parte la antrenamente şi chiar la lupte alături de islamişti.
Antena 3

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close