Antena 3 CNN Externe Poliţia britanică l-a reţinut pe partenerul jurnalistului care a publicat dezvăluirile lui Snowden

Poliţia britanică l-a reţinut pe partenerul jurnalistului care a publicat dezvăluirile lui Snowden

Poliţia britanică l-a reţinut pe partenerul jurnalistului care a publicat dezvăluirile lui Snowden
de M.T.    |    19 Aug 2013   •   11:42

Partenerul brazilian al jurnalistului Glenn Greenwald, care a publicat dezvăluirile fostului consultant al NSA Edward Snowden, a fost reţinut timp de nouă ore pe aeroportul londonez Heathrow, o măsură care a provocat un val de proteste, inclusiv din partea Guvernului brazilian, relatează AFP, citată de Mediafax.

Poliţia britanică a confirmat informaţia că David Miranda, căsătorit cu jurnalistul Glenn Greenwald, a fost reţinut în aeroport, unde făcea escală la întoarcere acasă, la Rio de Janeiro, venind de la Berlin.

„Un bărbat în vârstă de 28 de ani a fost reţinut pe aeroportul Heathrow în virtutea Articolului 7 al Legii antiteroriste din 2000. El nu a fost arestat. Prin urmare, a fost eliberat", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Guvernul brazilian a protestat, duminică, faţă de reţinerea lui David Miranda, considerând drept „nejustificată implicarea unei persoane împotriva căreia nu există vreo acuzaţie ce ar putea legitima recurgerea la legislaţia" britanică antiteroristă.

„Guvernul brazilian îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de evenimentul care s-a produs astăzi - duminică - la Londra, unde un cetăţean brazilian a fost reţinut şi menţinut fără contacte pe aeroportul Heathrow", potrivit unui comunicat al Ministerului brazilian de Externe.

Ambasada şi consulatul Braziliei la Londra au intrat în contact cu autorităţile britanice înainte ca cetăţeanul brazilian să fie eliberat, a anunţat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului brazilian.

Potrivit Guardian, poliţia a confiscat echipamente electronice ce aparţineau lui Miranda, printre care telefonul său mobil, stick-uri de memorie USB, DVD-uri şi console de jocuri.

Un purtător de cuvânt al publicaţiei a anunţat că Guardian a solicitat clarificări din partea autorităţilor britanice.

Publicaţia şi-a exprimat consternarea în legătură cu faptul „că partenerul unui jurnalist al Guardian care scrie pe tematica serviciilor de securitate a fost reţinut timp de aproape nouă ore în timp ce era în tranzit pe aeroportul Heathrow", potrivit purtătorului de cuvânt.

Greenwald a analizat şi publicat documentele furnizate de fostul consultant al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden, care a dezvăluit programele de supraveghere a comunicaţiilor electronice implementate de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) americană.

Duminică seara, jurnalistul a scris un articol, pe site-ul de Internet al Guardian, în care relata că a primit în cursul dimineţii un apel din partea unei persoane care s-a prezentat ca fiind responsabilă cu securitatea pe aeroportul Heathrow.

„Responsabilul cu securitatea mi-a spus că are dreptul să-l reţină timp de nouă ore pentru a-l interoga, după care ar putea să-l aresteze şi să-l pună sub acuzare, sau chiar să ceară unui judecător să prelungească perioada de reţinere pentru continuarea interogatoriului. Responsabilul - care a refuzat să-şi dea numele, dar s-a identificat doar prin numărul său: 203654 - a spus că David nu are dreptul să fie asistat de un avocat sau să-mi vorbească", a scris Greenwald.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a protestat faţă de reţinerea „ilegală" a lui Miranda, apreciind că a fost, „în mod evident, victima unor tactici de represalii".

„Este foarte improbabil ca David Michael Miranda, un cetăţean brazilian aflat în tranzit la Londra, să fie arestat din întâmplare, ţinând cont de rolul pe care partenerul său îl joacă în dezvăluirea adevărului privind natura ilegală a programului de supraveghere a NSA", a declarat un membru al ONG-ului, Widney Brown.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close