Antena 3 CNN Externe Poliţia iraniană a intervenit în forţă pentru a opri demonstraţiile

Poliţia iraniană a intervenit în forţă pentru a opri demonstraţiile

Poliţia iraniană a intervenit în forţă pentru a opri demonstraţiile
Sursa foto: demonstratii iran
23 Iun 2009   •   00:36

Poliţia a atacat în forţă sute de demonstranţi cu gaze lacrimogene şi a tras cu muniţie de război în aer pentru a dispersa mitingul din centrul Teheranului, luni, ducând astfel la îndeplinire ameninţarea principalei forţe de securitate din Iran de a pune capăt protestelor opoziţiei, ce acuză fraudarea alegerilor prezidenţiale.
Marea Britanie, acuzată de Iran că încurajează tulburarea politică, a declarat că va evacua toate familiile diplomaţilor şi altor oficiali din Iran, fiind astfel prima ţară care recurge la un astfel de gest, pe măsură ce conflictul intern cel mai grav de după revoluţia islamică din 1979 ia amploare.
Martorii oculari povestesc că elicopterele au survolat zona în care s-au adunat 200 de protestatari în piaţa Haft-e-Tir, iar sute de poliţişti au pus capăt demonstraţiei şi au împiedicat orice altă adunare, chiar şi a grupurilor mici.
La staţia de metrou Haft-e-Tir, martorii povestesc că poliţia nu permitea nimănui să stea, cerându-le tuturor să meargă şi despărţindu-i pe cei care erau împreună, relatează agenţiile de presă.
Iran susţine că cel puţin 17 protestatari au fost ucişi în ultima săptămână de tulburări, după ce preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a fost reales la votul din 12 iunie.
Principalul rival, Mir Hossein Mousavi, l-a acuzat de fraudă şi insistă că este adevăratul câştigător. Susţinătorii săi au organizat demonstraţii zilnice, la una din ele înregistrându-se o prezenţă de câteva sute de mii de persoane.
Restricţiile impuse reporterilor au făcut aproape imposibilă orice relatare independentă a demonstraţiilor, ciocnirilor sau victimelor.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri prezidentiale Teheran
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close