Antena 3 CNN Externe Poliţia iraniană împrăştie protestatarii anti-guvernamentali

Poliţia iraniană împrăştie protestatarii anti-guvernamentali

Poliţia iraniană împrăştie protestatarii anti-guvernamentali
Sursa foto: iran proteste
22 Iul 2009   •   08:02

Forţele de securitate iraniene au împrăştiat mulţimea care se adunase marţi într-o piaţă din capitala Iranului pentru a protesta contra regimului. Ciocniri între poliţie şi demonstranţi şi arestări au fost raportate la începutul serii, fără însă a putea fi confirmate de presă din surse independente şi fără a şti exact dimensiunea acestora.
Forţele de securitate şi miliţiile pro-guvernamentale au ocupat Teheran pentru a preveni orice formă de protest, în timp ce şeful poliţiei avertiza că se va aborda o linie dură dacă opoziţia încearcă să iasă în stradă.
Un video postat pe internet arată cum forţele de ordine băteau trecătorii cu bastoane pe o arteră principală din Teheran pentru a se asigura că aceştia nu se adună.
Unii activişti ai opoziţiei au cerut organizarea de demonstraţii marţi pentru a comemora 30 de zile de la uciderea Nedei Agha Soltan, o tânără de 27 de ani împuşcată în timpul demonstraţiilor de la Teheran. Aceasta a devenit ulterior un simbol al protestelor de masă ce au urmat alegerilor prezidenţiale din Iran.
Chemarea la protest urma să coincidă şi cu aniversarea demonstraţiilor ce l-au adus pe liberalul Mohammad Mossadegh la putere in 1950.
Şeful poliţiei iraniene avertizase că forţele de ordine ?vor acţiona ferm" contra demonstranţilor.
Martorii susţin însă că sute, poate chiar mii de persoane au ieşit în stradă marţi. BBC scrie că, pe lângă poliţiştii în uniformă, numeroase forţe de ordine în civil au fost infiltrate în rândul protestatarilor.
În plus, ca nouă formă de protest, activiştii au fost chemaţi să stingă toate luminile şi aparatele electrice la ora locală 20.55. Cinci minute mai târziu plănuiau să pornească toate aparatele care consumă multă electricitate, precum cuptoare cu microunde sau fiare de călcat. Ei sper că cererea mare ar fi dus la crearea unei pene de curent în Teheran ce ar fi uşurat protestele.
Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close