Antena 3 CNN Externe Poliţia moldoveană a preluat controlul clădirilor oficiale. Manifestanţii au fost împrăştiaţi şi arestaţi

Poliţia moldoveană a preluat controlul clădirilor oficiale. Manifestanţii au fost împrăştiaţi şi arestaţi

Poliţia moldoveană a preluat controlul clădirilor oficiale. Manifestanţii au fost împrăştiaţi şi arestaţi
Sursa foto: proteste chisinau
08 Apr 2009   •   04:22

Zeci de membri ai forţelor de intervenţie au preluat din nou controlul, miercuri dimineaţa, asupra birourilor Administraţiei Prezidenţiale şi Parlamentului de la Chişinău şi au arestat zece manifestanţi, transmit Reuters şi AFP.

Demonstranţi care protestau faţă de victoria în alegeri a comuniştilor, aflaţi de opt ani la putere, devastaseră birourile Preşedinţiei şi incendiaseră Parlamentul.

Un reporter Reuters a spus că nu se mai vede niciun protestatar în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, iar zeci de scutieri stau în faţa ambelor clădiri.

Poliţia i-a evacuat pe cei câţiva manifesntaţi încă prezenţi în piaţa din faţa Guvernului, dar cea mai mare parte a manifestanţilor care se adunaseră ca să conteste victoria comuniştilor în alegeri s-au dispersat în cursul nopţii cu promisiunea că vor reveni miercuri dimineaţă.

Poliţia a deschis focul cu gloanţe oarbe, marţi noaptea, în zona Guvernului, pentru că magazinele din preajmă erau ameninţate de persoane care începuseră să spargă vitrinele, a declarat pentru NewsIn Ala Meleca, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne.

"S-a tras cu gloanţe oarbe deocamdată, dar, dacă va fi nevoie, se vor folosi şi gloanţe adevărate", spunea Ala Meleca.

Manifestanţii au început să spargă magazine marţi noaptea, iar poliţia va asigura ordinea publică şi va folosi la nevoie armamentul din dotare, declarase aceasta anterior.

IMAGINI DIN TIMPUL NOPŢII, CÂND POLIŢIA A OPERAT ARESTĂRI


Mai multe focuri de armă simultane s-au auzit miercuri dimineata, în jurul orei 1.00, aparent dinspre clădirea Parlamentului din Chişinău, care fusese devastată în cursul zilei şi unde nu mai rămăseseră decât grupuri răzleţe de protestatari, unii sub influenţa băuturilor alcoolice.

Cu puţin timp înainte de a se auzi tirurile, un grup turbulent de câteva zeci de persoane a început să spargă un chioşc aflat la intersecţia străzilor Ştefan cel Mare cu Puşkin.

Sediul Guvernului de la Chişinău este păzit de un zid de scutieri, iar în faţa clădirii protestatarii dăduseră foc unui fotoliu adus din Parlament.

În Piaţa Marii Adunări Naţionale nu mai rămăseseră decât în jur de 100 de persoane, majoritatea protestatarilor plecând acasă după apelul primarului Dorin Chirtoacă.

Circulaţia autovehiculelor se reluase marţi noaptea pe bulevardul Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului, între Preşedinţia şi Parlamentul moldovean, care fuseseră devastate în cursul zilei. În faţa Parlamentului continuau să ardă mai multe ruguri din mobilier şi hârtii provenind din sediul Legislativului. Pompierii şi poliţia nu erau însă prezenţi. În preajma Parlamentului mai erau circa 100 de persoane, multe aflate sub influenţa alcoolului. Câţiva protestatari răzleţiţi în clădirea Parlamentului strigau "Jos comunismul".
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: proteste Chisinau
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close