Antena 3 CNN Externe Politica de austeritate a Guvernului spaniol a scos MII DE OAMENI pe străzile Madridului

Politica de austeritate a Guvernului spaniol a scos MII DE OAMENI pe străzile Madridului

Politica de austeritate a Guvernului spaniol a scos MII DE OAMENI pe străzile Madridului
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
24 Noi 2013   •   09:45
Mii de manifestanţi au ieşit pe străzile Madridului la apelul sindicatelor şi organizaţiilor cetăţeneşti pentru a denunţa politica de austeritate a guvernului şi a exprima o serie de revendicări, relatează AFP, conform Mediafax.
Sub sloganele "Da, putem", "Foloseşte-ţi forţa", Summitul social, care regrupează sindicatele şi o sută de asociaţii, a convocat acest marş alături de Valul cetăţenesc, format din colective profesionale precum educaţia şi sănătatea pentru apărarea serviciului public, care manifestează de obicei împreună. 
La doi ani după venirea la putere a guvernului de dreapta condus de Mariano Rajoy, manifestanţii au defilat în spatele unei pancarte albe de mari dimensiuni pe care era scris: "Judecaţi băncile. Salvaţi serviciul public, pensiile, persoanele".
Printre ţintele lor se numără sistemul bancar ale cărui probleme au contribuit la precipitarea crizei în 2008. Sosit la putere la sfârşitul lui 2011, guvernul Rajoy a supus Spania unei cure de austeritate fără precedent, cu preţul unor sacrificii dureroase. Doi ani mai târziu, ţara se îndreaptă către creştere economică, însă se află în pragul unei grave crize sociale, cu o rată a şomajului de aproape 26 la sută.   
După numeroase proteste de amploare în 2011 şi 2012 în întreaga Spanie, riposta socială a pierdut din intensitate anul acesta.
"Suntem aici pentru 30.000 de motive. Le cerem să nu mai zdrobească poporul aşa cum o facacum ", explică, Epifanio Lopez, un muncitor în vârstă de 59 de ani.
"Guvernul trebuie schimbat", afirmă Laura Fernandez, în vârstă de 19 ani, o studentă la medicină îmbrăcată în uniforma sa albă, simbol al revendicărilor celor din sănătate, cu un tricou verde pe deasupra, culoarea susţinătorilor şcolii publice.
"Acesta este viitorul mişcării, deoarece dacă fiecare protestează singur, nu vom avea forţă. Nemulţumirile noastre sunt comune, împotriva politicilor care afectează toate sectoarele", adaugă prietenul său Miguel Abad, în vârstă de 20 de ani.
Mişcarea indignaţilor a lansat de asemenea un apel la protest într-o altă locaţie: în Plaza de Espana, unde organizaţia ecologistă Greenpeace a amplasat, pe faţada unui imobil gol, o pancartă galbenă de 315 metri pătraţi pe care este scris "Nu legii anti-protest".
Sloganul denunţă proiecul de lege privind securitatea analizat de guvern, descris de stânga ca fiind un proiect de "represiune cetăţenească".

×
Subiecte în articol: austeritate Madrid strazi
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close