Antena 3 CNN Externe Politicienii germani propun Greciei să vândă din insule pentru a scăpa de recesiune

Politicienii germani propun Greciei să vândă din insule pentru a scăpa de recesiune

Politicienii germani propun Greciei să vândă din insule pentru a scăpa de recesiune
Sursa foto: Grecia
04 Mar 2010   •   20:44

Dacă aţi fost în insulele greceşti şi vă e dor să mai auziţi un Kalimera, grăbiţi-vă, pentru că în curând s-ar putea să fiţi întâmpinaţi cu un suav Gutten Morgen. Problemele economice ale Greciei sunt grave, iar politicienii germani cer Atenei să garanteze cu insulele pentru orice eventual ajutor primit la Uniunea Europeană.

Dincolo de ideile mai mult sau mai puţin realizabile ale unor politicieni germani, setul de măsuri anunţate de guvernul elen au încins rău spiritele la Atena. Ministerul de Finanţe a fost ocupat, în semn de protest, de 300 de comunişti greci.

De câteva zile, Grecia este în haos. La sfârşitul săptămânii trecute, ţara a fost paralizată de o grevă de amploare a sindicatelor. Marţi au protestat taximetrişti, iar miercuri a fost rândul pensionarilor să iasă în stradă.

Toţi sunt nemulţumiţi de planul de austeritate al autorităţilor. Guvernul trebuie să convingă Bruxelles-ul şi investitorii că poate să controleze cel mai mare deficit bugetar din regiune. De aceea, a pus pe tapet un pachet de măsuri prin care vrea să economisească aproape 5 miliarde de euro. Astfel, ar putea creşte cu 2% taxa pe valoare adăugată şi majora accizele la tutun, alcool şi combustibil. De asemenea, guvernul vrea să îngheţe pensiile şi să reducă semnificativ cel de-al 13 şi al 14-lea salariu, măsură ce ar afecta anumite categorii de funcţionari.

Deocamdată, Grecia nu a cerut oficial sprijin financiar din partea uniunii Europene. Dar se gândeşte să o facă, din moment ce oficiali guvernamentali spun că dacă cei de la Bruxelles nu le vor sări în ajutor, vor apela la Fondul Monetar Internaţional.



Observator

×
Subiecte în articol: insule
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close