Antena 3 CNN Externe Patru polițiști au murit, și alți 263 de fost răniți în Pakistan în timpul unui protest anti-blasfemie

Patru polițiști au murit, și alți 263 de fost răniți în Pakistan în timpul unui protest anti-blasfemie

Patru polițiști pakistanezi au fost uciși și sute au fost răniți când activiști înarmați dintr-un grup islamist interzis s-au ciocnit cu forțele de securitate la o demonstrație împotriva blasfemiei în apropierea orașului Lahore, din estul orașului.

Patru polițiști au murit, și alți 263 de fost răniți în Pakistan în timpul unui protest anti-blasfemie
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    28 Oct 2021   •   12:24

Confruntările dintre polițiști și islamiști au început la o demonstrație a organizației Tehrik-e-Labaik Pakistan, interzisă în țară, în timp ce grupul se pregătea să mărșăluiască spre capitala Islamabad, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al poliției din Punjab.

Poliția a declarat că activiștii TLP înarmați cu pistoale și arme automate, inclusiv puști AK-47, au deschis focul asupra forțelor de securitate care controlau demonstranții.

Patru ofițeri au fost uciși și cel puțin 263 au fost răniți. Purtătorii de cuvânt al TLP au declarat că mai mulți dintre activiștii grupului au fost, de asemenea, uciși sau răniți în ciocnire.

Mii de activiști TLP au blocat de vineri cea mai aglomerată autostradă din Pakistan, cerând eliberarea liderului lor și expulzarea ambasadorului Franței din cauza publicării unei serii de caricaturi care îl înfățișează pe profetul Mahomed de către o revistă satirică franceză.

După mai multe zile de tensiuni, inclusiv o confruntare armată săptămâna trecută, în care alți trei polițiști au murit, ministerul de interne pakistanez a desfășurat pe străzi rangerii paramilitari prin activarea legilor anti-terorism.

"Vor fi acolo timp de 60 de zile. Le-am dat autoritatea să poată merge oriunde doresc în Punjab", a declarat ministrul de Interne Sheikh Rasheed Ahmad, potrivit Reuters.

„Încă îi avertizez pe TLP să se retragă.”

Este a treia campanie de protest la nivel național a grupului din 2017 din cauza caricaturilor care sunt considerate profund insultătoare de către musulmani.

Revista franceză Charlie Hebdo a publicat pentru prima dată caricaturile în 2006 și le-a republicat anul trecut pentru a marca deschiderea unui proces pentru un atac mortal asupra birourilor sale din Paris de către militanți islamiști în 2015.

Ministrul pakistanez al Informațiilor, Fawad Chaudhry, a declarat că guvernul va folosi forța pentru a bloca islamiștii să intre în capitala Islamabad.

„Am dat dovadă de reținere până acum, dar provocarea la adresa autorității statului nu mai poate fi tolerată”, a spus el reporterilor.

×
Subiecte în articol: pakistan Charlie Hebdo blasfemie poliție
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close