Antena 3 CNN Externe Polonia. Două aeronave ale CIA, folosite pentru extrădări, au aterizat în 2003 pe teritoriul ţării

Polonia. Două aeronave ale CIA, folosite pentru extrădări, au aterizat în 2003 pe teritoriul ţării

Polonia. Două aeronave ale CIA, folosite pentru extrădări, au aterizat în 2003 pe teritoriul ţării
Sursa foto: cia
23 Feb 2010   •   13:18

Cel puţin două aeronave folosite de CIA pentru extrădări au aterizat în 2003 pe un aeroport din nordul Poloniei. Informaţia a fost confirmată de agenţia poloneză de control aerian şi reprezintă primul indiciu concret care atestă implicarea acestei ţări în scandalul extrădărilor şi al închisorilor secrete ale CIA.

La aproape cinci ani de la izbucnirea scandalului privind presupusele închisori secrete ale CIA în Europa - şi inclusiv în România- agenţia poloneză de control al traficului aerian a confirmat că aeronave ale agenţiei americane au aterizat de cel puţin şase ori în Polonia.

Potrivit cotidianului britanic "The Guardian", autoritatea poloneză a remis informaţiile de zbor Fundaţiei Helsinki pentru Drepturile Omului. Organizaţia este implicată într-o campanie care-şi propune să afle adevărul despre rolul Poloniei în operaţiunile secrete ale CIA în Europa.

Astfel, între februarie şi septembrie 2003, un Boeing 737 şi un Gulfstream V au aterizat de cel puţin şase ori pe un aeroport din nord-estul Poloniei, situat într-o zonă împădurită. Aeronavele veneau de la Kabul şi Rabat. Potrivit organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, dar şi unui raport adoptat de Consiliul Europei, în zona respectivă ar fi existat un centru de detenţie care găzduia "prizonieri extrem de importanţi".

În 2008, publicaţia americană "The New York Times" scria că aici ar fi fost deţinut şi torturat însuşi Khalid Sheikh Mohammed, considerat ?creierul? atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Potrivit aceleiaşi surse, CIA şi autorităţile de la Varşovia au încercat să muşamalizeze operaţiunile.

Polonia a negat întotdeauna existenţa pe teritoriul său a unor centre de detenţie ale CIA. Spre deosebire de România, Varşovia nu a înfiinţat o comisie parlamentară de anchetă.

Antena 3

×
Subiecte în articol: CIA extradare Polonia aeroport
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close