Antena 3 CNN Externe Polonia îşi pedepseşte foştii lideri comunişti reducându-le pensiile

Polonia îşi pedepseşte foştii lideri comunişti reducându-le pensiile

Polonia îşi pedepseşte foştii lideri comunişti reducându-le pensiile
Sursa foto: secera ciocan
06 Ian 2010   •   10:29

Ultimul lider comunist al Poloniei şi mii de agenţi ai serviciului secret şi-au văzut pensiile reduse, ca parte a unei campanii de pedepsire a celor ce au impus regimul autoritar în acest stat.
De la începutul anului, generalul Wojciech Jaruzelski va avea pensia redusă, urmare a unei furii publice în Polonia că el şi alte persoane implicate în suprimarea dizidenţilor şi a mişcării democratice s-au bucurat de pensii de lux.
Generalul, împreună cu colegi de la Consiliul de Salvarea Naţională, organismul care a zdrobit mişcarea Solidaritatea în 1981 prim impunerea legii marţiale, au avut până acum pensii de circa 2000 de euro pe lună.
Din ianuarie însă, ei vor primi doar 1000 de euro, deşi unii consideră că şi această sumă este prea mare, având în vedere că un doctor la pensie primeşte aproximativ 500 de euro,
Circa 40.000 de persoane care au lucrat pentru securitatea comunistă până la prăbuşirea comunismului vor avea pensiile reduse, în funcţie de cât au fost angajaţi şi funcţia deţinută la pensionare.
Legea, care doreşte să îi pedepsească pe cei care "au menţinut un sistem inuman al puterii", reflectă o dorinţă crescândă în Polonia de a-i pedepsi pe vinovaţi.
Antena3.ro

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close