Antena 3 CNN Externe Polonia și Lituania spun că Ucraina merită statutul de candidat la UE din cauza ”provocărilor actuale de securitate”

Polonia și Lituania spun că Ucraina merită statutul de candidat la UE din cauza ”provocărilor actuale de securitate”

Ucraina merită statutul de candidat la Uniunea Europeană, iar Polonia și Lituania o vor sprijini în acest obiectiv, au declarat miercuri președinții celor două țări într-o declarație comună cu președintele ucrainean.

Polonia și Lituania spun că Ucraina merită statutul de candidat la UE din cauza ”provocărilor actuale de securitate”
Sursa foto: Twitter/ Reuters
de Cerasela Stafie    |    23 Feb 2022   •   17:56

”Subliniem că, având în vedere progresul semnificativ în implementarea Acordului de Asociere și reformele interne, precum și provocările actuale de securitate, Ucraina merită statutul de candidat la UE, iar Lituania și Polonia vor sprijini Ucraina în atingerea acestui obiectiv”, se arată în declarație, semnată la Kiev de președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskiy, președintele polonez Andrzej Duda și președintele lituanian Gitanas Nauseda.

Totodată, declarația comună solicită comunității internaționale ”introducerea rapidă” a sancțiunilor „dure” împotriva Rusiei, inclusiv măsuri care vizează gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania, scrie Reuters.

Volodimir Zelenski a declarat că “prezența militară a Federației Ruse în Donbas s-a ascuns în spatele uniformelor separatiste și acum se observă că acest lucru este o abatere unilaterală de la prevederile acordului de la Minsk”.

Președintele Poloniei Duda Andrzej a spus că țara sa este “foarte îngrijorată de fiecare mișcare a președintelui Putin”: “Urmărim cu atenție situația și, din păcate, mișcările Rusiei reprezintă o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga noastră regiune și pentru întreaga Uniune”. 

Aceste lucruri se întâmplă în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a recunoscut independența republicilor separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk. Ulterior, sub pretextul ”menținerii păcii”, a trimis trupe militare în respectivele regiuni.

×
Subiecte în articol: Polonia Lituania candidat Ucraina
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close