Antena 3 CNN Externe Polonia primeşte de la SUA noile propuneri pentru scutul antirachetă

Polonia primeşte de la SUA noile propuneri pentru scutul antirachetă

Polonia primeşte de la SUA noile propuneri pentru scutul antirachetă
Sursa foto: rachete americane
07 Oct 2009   •   19:51

Statele Unite au prezentat o propunere Poloniei referitoare la participarea sa la noul sistem de apărare american, a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski .
Viceministrul Apărării Stanislaw Komorowski s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski, pentru a-l informa despre discuţiile de la Washington legate de un acord pentru statutul trupelor americane în Polonia.


Pe 17 septembrie, preşedintele american Barack Obama a anulat planurile de a construi o bază pentru rachete în Polonia şi un radar în Cehia şi a propus în schimb sisteme flexibile ca apărare contra Iranului.

Sikorski a precizat că deşi a renunţat la planurile de a instala unităţi pentru scutul anti-rachetă în Polonia, SUA a reiterat că doreşte să desfăşoare o garnizoană anti-rachetă Patriot şi personal american în Polonia.

Conform unui acord polonezo-american semnat anul trecut, 10 interceptoare urmau a fi instalate la Redzikowo, nordul Poloniei, parte a unui sistem mai larg de apărare contra unui atac cu rachete.
Un trimis special al lui Barack Obama va vizita Varşovia şi Praga pentru a prezenta o nouă ofertă pentru scutul anti-rachetă, scrie şi cotidianului Wyborcza, citând surse de la Washington. Vizita din următoarele zile va fi făcută de vicepreşedintele Joe Biden sau secretarul de stat Hillary Clinton,.
Se arată că vizita este menită a demonstra că SUA nu doreşte să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia cu costul intereselor est-europene.
Trimisul va prezenta o propunere concretă pentru un nou plan de a desfăşura rachete interceptoare SM-3 în sudul şi nordul Europei.
Rachetele ar urma să fie instalate printre altele la Redzikowo, arată şi agenţia poloneză de presă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: scutul antiracheta SUA Polonia Joe Biden
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close