Antena 3 CNN Externe Polonia renunță la acordul cu Rusia privind gazele naturale. Kremlinul: atitudinea lor, ”aproape de nebunie”

Polonia renunță la acordul cu Rusia privind gazele naturale. Kremlinul: atitudinea lor, ”aproape de nebunie”

Autoritățile poloneze au decis să rezilieze contractul pe care îl aveau de 30 de ani cu Rusia privind gazele naturale. Reacția Kremlinului a fost una deosebit de rapidă și care spunea că atitudinea țării este ”aproape de nebunie”.

Polonia renunță la acordul cu Rusia privind gazele naturale. Kremlinul: atitudinea lor, ”aproape de nebunie”
Sursa foto: Colaj: Twitter + Hepta
de Cerasela Stafie    |    23 Mai 2022   •   15:49

Anunțul rezilierii acordului a venit chiar de la ministrul polonez al luptei împotriva schimbărilor climatice, Anna Moskwa: ”Polonia denunță acordul interguvernamental privind gazele din 1993 privind gazoductul Yamal”, a scris Moskwa pe Twitter.

”Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat că hotărârea guvernului polonez în direcția independenței complete față de gazul rusesc a fost corectă. Întotdeauna am știut că Gazprom nu este un partener de încredere”, a adăugat ea.

Acordul a fost semnat la 25 august 1993 și a inclus furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Yamal, construirea și întreținerea infrastructurii referitoare la tranzitul gazului prin Polonia. A fost actualizat ultima dată în 2010, când a fost semnat la Varșovia un acord privind modificările, precum și un protocol privind modificările la protocolul adițional la acord, încheiat la 12 februarie 2003. Documentele prevedeau o creștere treptată a livrărilor de gaze rusești către Polonia, începând de la 9,7 miliarde de metri cubi în 2010 și până la 11 miliarde de metri cubi în 2012 și anii următori.

Reacția Kremlinului nu a întârziat să apară

Atitudinea frenetică a autorităților poloneze față de Rusia este aproape de nebunie și, din acest motiv, situația exportului de gaze este greu de prevăzut, a declarat luni, prin intermediul agenției de presă rusă de stat TASS, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

"Putem vedea bine atitudinea frenetică pe care au adoptat-o ​​autoritățile poloneze. Este aproape de nebunie. În această privință, nu este rezonabil sau posibil să prezicem ceva", a spus Peskov, întrebat dacă o astfel de cooperare între Moscova și Varșovia s-ar putea relua.

El a afirmat că în prezent nu este posibil să se discute despre vreo relație contractuală cu acea țară.

”După cum știți, Polonia a refuzat de mult să plătească pentru gaz. Pentru ca gazul să fie furnizat trebuie să existe a) niște acorduri documentate; b) plata”, a spus oficialul rus.

Peskov a amintit că, deși Varșovia a refuzat de mult să plătească, ”continuă să primească indirect gaz rusesc, cumpărându-l la un preț mai mare de cealaltă parte, în conformitate cu o schemă binecunoscută. Ceea ce se va întâmpla în continuare este o presupunere a oricui. A face previziuni este imposibil", a subliniat el.

”În urma tuturor pașilor anteriori, cea mai recentă decizie a Poloniei este de puțină importanță. Dar toate efectele probabile asupra tranzitului trebuie studiate cu atenție, totuși”, a adăugat.

×
Subiecte în articol: Polonia gaz rusesc reactie Kremlin
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close