Antena 3 Externe Polonia sfidează Uniunea Europeană în problema reformei justiției

Polonia sfidează Uniunea Europeană în problema reformei justiției

28 Aug 2017   •   19:10
Polonia sfidează Uniunea Europeană în problema reformei justiției
Sursa foto: Foto: Pixabay.com

Guvernul de la Varşovia a contestat motivele de îngrijorare invocate de Bruxelles cu privire la reformele controversate din sistemul judecătoresc polonez, într-un răspuns trimis luni Comisiei Europene, la două zile după expirarea termenului dat Poloniei pentru a opera modificările solicitate, transmite France Presse. 

La 26 iulie, Comisia Europeană a anunţat că lansează o acţiune juridică împotriva Poloniei cu privire la una dintre reformele din sistemul său judiciar şi că Varşovia are la dispoziţie o lună pentru a pune capăt 'ameninţării sistemice' pentru statul de drept şi a 'informa Comisia despre măsurile luate'. 

''Demersurile legislative al căror obiectiv principal este de a reforma sistemul judiciar rămân conforme cu standardele europene şi răspund aşteptărilor crescânde pe care populaţia le are de ani buni faţă de acest domeniu. De asemenea, dubiile Comisiei Europene rămân fără temei'', relevă un comunicat al diplomaţiei poloneze. 

Răspunsul guvernului conservator naţionalist polonez nu a ajuns la Bruxelles decât la 28 august, Varşovia explicând în timpul weekend-ului că 'întrucât data limită cade într-o sărbătoare legală, se consideră că acest termen se încheie în următoarea zi lucrătoare'. 

Actul normativ care a determinat acţiunea juridică a CE contra Poloniei conferă ministrului justiţiei puterea de a numi şi destitui preşedinţii tribunalelor de drept comun. El face parte din cele trei legi adoptate de legislativul polonez în cadrul unei controversate reforme judiciare, criticată atât de Uniunea Europeană, cât şi de opoziţie, în opinia cărora va afecta independenţa justiţiei. 

Motivul pentru care executivul UE a decis să ia măsuri este faptul că noua legislaţie introduce vârste de pensionare diferite pentru bărbaţii şi femeile cu funcţii de judecător, ceea ce încalcă normele antidiscriminare comunitare. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close