Antena 3 Externe Polonia și Lituania se opun categoric găzduirii unor noi închisori secrete ale CIA

Polonia și Lituania se opun categoric găzduirii unor noi închisori secrete ale CIA

26 Ian 2017   •   21:01
Polonia și Lituania se opun categoric găzduirii unor noi închisori secrete ale CIA
Sursa foto: Foto: www.elephantjournal.com

Polonia și Lituania au declarat joi că nu vor permite ca Statele Unite ale Americii să deschidă noi centre de detenție secrete pe teritoriile lor, dacă președintele Donald Trump va decide să reintroducă programul Agenției Centrale de Informații (CIA) privind încarcerarea și interogarea unor suspecți de terorism în străinătate, scrie Agerpres.

Cele două state est-europene sunt aliați apropiați ai SUA și au găzduit închisori secrete folosite în timpul 'războiului împotriva terorismului' lansat sub președinția lui George W. Bush după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Oficiali americani, citați de presă, au indicat miercuri că președintele Trump ar putea ordona o evaluare care ar putea duce la reluarea programului de interogare în afara teritoriului american a suspecților străini bănuiți de terorism, precum și la redeschiderea de închisori ale CIA din străinătate.

'Nu există nicio propunere și nu există loc (de discuții)', le-a declarat jurnaliștilor șefa guvernului polonez, Beata Szydlo, întrebată dacă guvernul său va fi de acord cu astfel de închisori. 'Răspunsul meu este nu', a subliniat ea.

La rândul său, ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius, a declarat pentru Reuters că țara sa este pregătită să coopereze cu SUA pe toate temele de interes strategic, subliniind însă că drepturile omului trebuie protejate.

'Torturarea oamenilor nu este posibilă, conform dreptului internațional, codului de conduită, nu doar legal, dar nici moral', a subliniat Linkevicius.

'Cred că nicio țară civilizată nu ar trebui să aplice aceste metode. Nu este doar poziția mea personală, ci este poziția statului meu', a mai afirmat el.

CEDO a stabilit în 2014 că CIA a deținut o închisoare secretă situată într-o pădure din nordul Poloniei, sub numele de cod 'Cuarț'. Aceasta a fost pentru prima dată când o instanță europeană a arătat că CIA a operat una din închisorile sale secrete pe continentul european.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close