Antena 3 CNN Externe Polonia prelungeşte starea de urgenţă la frontiera cu Belarus din cauza numărului mare de migranți

Polonia prelungeşte starea de urgenţă la frontiera cu Belarus din cauza numărului mare de migranți

Parlamentul polonez şi-a dat acordul, în cursul nopţii de joi spre vineri, pentru prelungirea cu 60 de zile a stării de urgenţă la frontiera polono-belarusă confruntată cu afluxul de migranţi.

 Polonia prelungeşte starea de urgenţă la frontiera cu Belarus din cauza numărului mare de migranți
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    01 Oct 2021   •   11:07

Guvernul polonez a decis că prelungească starea de urgență la frontieră cu încă 60 de zile din cauza valului de migranți dispre Belarus

Decizia a fost susținută de 237 de deputaţi conservatori şi naţionalişti și aprobată deja de președinte joi noapte spre vineri. Pe de altă parte, 179 de politicieni au votat împotrivă, iar 31 s-au abținut. Votul s-a desfășurat în direct la canalele de televiziune.

Câteva mii de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, au trecut în ultimele luni frontiera dintre Belarus şi Uniunea Europeană (UE), în Lituania, Letomnia şi Polonia. UE suspectează că este vorba despre o formă de represalii a regimului de la Minsk împotriva unor sancțiuni europene.

Prelungirea străii de urgență a fost recomandată de ministrul polonez Mariusz Kaminski, de-a lungul zonei de frontieră polono-belaruse. Acesta a susținut că 11.500 de migranți au încercat „să ia cu asalt” granița.

Organizaţiile neguvernamentale poloneze au avertizat cu privire la o criză umanitară la această frontieră de est a UE, unde şase persoane au murit deja de frig, foamete şi epuizare.

Criticii acţiunilor guvernului îl acuză că practică o politică de respingere, împiedicând migranţii să depună cereri de azil şi obligându-i să se întoarcă în Belarus.

Majoritatea migraţiei ilegale către Uniunea Europeană trece prin Marea Mediterană. Fenomenul este fără precedent pentru statele din estul UE, Letonia, Lituania şi Polonia, potrivit AFP.
 

×
Subiecte în articol: Polonia Belarus migranti stare de urgenta
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close