Antena 3 CNN Externe Polonia va extrăda în Germania un agent israelian bănuit că ar fi implicat în asasinarea unui lider Hamas

Polonia va extrăda în Germania un agent israelian bănuit că ar fi implicat în asasinarea unui lider Hamas

Polonia va extrăda în Germania un agent israelian bănuit că ar fi implicat în asasinarea unui lider Hamas
Sursa foto: Uri Brodsky a fost extradat in Germania
08 Iul 2010   •   22:26

Un judecător polonez a decis extrădarea unui presupus agent Mossad în Germania, pe fondul acuzaţiilor că ar fi implicat în asasinarea unui lider Hamas în ianuarie.

Asasinarea, în 20 ianuarie în Dubai, a lui Mahmud al-Mabhuh a înfuriat Marea Britanie, Franţa, Germania, Irlanda şi Australia- după ce echipa de asasini, despre care se crede că sunt spioni Mossad ? s-a descoperit că a folosit paşapoarte falsificate.

Londra, Canberra şi Dublin au expulzat fiecare câte un diplomat israelian pe fondul scandalului. "Curtea a decis să îl înmâneze pe Uri Brodsky autorităţilor germane pentru proceduri judiciare," declara judecătorul polonez Tomasz Calkiewicz.

"Curtea nu a decis dacă Brodsky a comis crima pentru care este anchetat, curtea a verificat doar  dacă cererea de extrădare respectă cerinţele şi dacă suspectul este corect identificat".

Der Spiegel scria că Brodsky a fost arestat de Polonia pe un aeroport internaţional, pe 4 iunie, pe marginea unui mandat internaţional de arestare emis pentru că ar fi folosit un paşaport german  fals.

Paşaportul a fost folosit de persoane implicate în asasinatul din Dubai. Brodsky are trei zile pentru apel. Avocatul acestuia declara că clientul său "poate fi predate autorităţilor germane în cadrul procedurilor pentru următoarele chestiuni: falsificare de documente şi folosirea de documente false".

Din motive istorice, ce datează din timpul Războiului Mondial, arestarea lui Brodsky s-a dovedit un impas diplomatic dificil pentru Polonia, deoarece Tel Aviv ceruse ca Brodsky să fie trimis acasă în loc să fie predat Germaniei.

"Polonia trebuie să spună Germaniei că trimite un cetăţean israelian în Israel şi dacă există o plângere contra sa, avem proceduri legale care au o mare credibilitate în sistemul internaţional," declara un oficial israelian luna trecută.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: extradare
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close