Antena 3 CNN Externe Polonia va pune taxă pe apa de ploaie

Polonia va pune taxă pe apa de ploaie

Polonia va pune taxă pe apa de ploaie
15 Oct 2012   •   15:19

Statul polonez pregăteşte un proiect de lege, care să impună o nouă taxă, şi anume taxa pe... apa de ploaie.
Taxa va fi suportată atât de persoanele fizice, care deţin un apartament sau o casă, cât şi de persoanele juridice, oameni de afaceri şi comercianţi. Toată lumea va plăti pentru ploaie!
Suma la care se va ridica taxa va depinde în mod direct de suprafaţa pe care o are fiecare în proprietate, relatează Noviye Izvestia.

Noua dare către stat a fost pusă la punct de alianţa aflată la guvernare, Platforma Civică.

Conform unor surse locale, taxa nu vizează exact apa de ploaie, ci este menită  să strângă bani pentru reamenajarea sitemului de colectare a apelor menajere.
Autoritaţile au constatat că în timpul ploilor puternice, sistemul de canalizare se confruntă cu deficienţe majore. Apa provenită din parcările centrelor comerciale şi cea din zonele industriale nu era prevăzută în proiectul vechi al sistemului de colectare, care acum a devenit suprasolicitat.

În fază incipientă, proiectul a fost demarat experimental în câteva oraşe din ţară. Majoritatea miniştrilor din Guvernul de la Varşovia spun că acesta este un real succes.

Locuitorii din Poznan, Koszalin, Bielsko-Biala, Bytom şi Vrotslav au plătit deja această taxă. În medie, fiecare cetăţean a plătit în jur de 10 euro/an, iar bugetul municipalităţilor a crescut cu aproape două milioane de euro.

Cu tot optimismul guvernamental, noua taxă nu este privită cu ochi buni de populaţie: "Nu văd ce sens are taxa asta. Ce de fiecare dată, vor să ne mai tragă nişte bani din buzunar. Ei caută mereu noi metode să ne facă să plătim mai multe taxe şi impozite", a declarat un membru al societăţii civile poloneze, pentru sursa citată.

×
Subiecte în articol: Polonia Varsovia
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close