Antena 3 CNN Externe Polonia vrea să înregistreze fiecare sarcină, în condițiile în care în această țară avortul este interzis aproape total

Polonia vrea să înregistreze fiecare sarcină, în condițiile în care în această țară avortul este interzis aproape total

O propunere a ministerului polonez al sănătății de a înregistra fiecare sarcină – oficial în scopuri medicale – a stârnit indignarea publică într-o țară în care avortul este aproape imposibil.

Polonia vrea să înregistreze fiecare sarcină, în condițiile în care în această țară avortul este interzis aproape total
Sursa foto: Pexels/Amina Filkins
de Alexandra Ionescu    |    25 Noi 2021   •   16:47

Un decret elaborat de minister în octombrie și făcut public săptămâna aceasta de deputatul de opoziție Krzysztof Brejza, precizează că dacă o femeie însărcinată primește orice fel de servicii medicale, faptul că este însărcinată trebuie introdus în Sistemul Informațional Medical. Această bază de date națională stochează înregistrările de tratament ale pacienților, în mare parte pentru a ține evidența medicamentelor.

Schimbarea propusă, în teorie, ar putea permite autorităților să urmărească fiecare sarcină și să determine dacă aceasta se termină cu nașterea unui copil. Acest lucru  a stârnit îngrijorarea că registrul ar putea fi folosit pentru a urmări dacă o femeie a făcut sau nu avort.

„Cer explicații: cine a inițiat schimbarea și care este scopul ei real?” a spus Brejza într-un tweet. De asemenea, deputatul a întrebat Ministerul Justiției dacă procurorilor li se va permite accesul la registru.

Guvernul de dreapta al Poloniei, condus de Partidul Lege și Justiție (PiS), a pus în aplicare unele dintre cele mai stricte legi privind avortul din Europa.

Avortul este acum permis doar în cazuri de viol, incest și când viața unei mame este în pericol, dar recenta moarte a unei femei însărcinate pe nume Izabela,  care nu a putut face avort la timp, a scos în evidență problemele pe care le poate provoca această lege.

Moartea Izabelei, în vârstă de 30 de ani, într-un spital din Pszczyna, sudul Poloniei, survenită din cauză că doctorii nu au efectuat avortul care i-ar fi putut salva viața au scos în stradă mii de polonezi.

Ministerul Sănătății susține că este necesar să se țină evidența sarcinilor în Sistemul de Informații Medicale, care este cunoscut sub acronimul său polonez SIM, pentru a urmări medicamentele pe care le-a primit o persoană.

„[Scopul] este evitarea prescrierii medicamentelor care nu sunt recomandate în timpul sarcinii și, în cazul acordării unui tratament salvator, în cazul incapacității de a obține informații de la pacientă”, a spus ministerul într-un comunicat.

„În plus, utilizarea informațiilor despre sarcină este necesară pentru a verifica servicii suplimentare, cum ar fi primirea de medicamente gratuite sau dreptul de acces prioritar la serviciile [medicale]”, se mai arată în comunicat.

Declarația ministerului nu a făcut însă nicio referire la îngrijorările că baza de date ar putea fi utilizată pentru a urmări dacă o femeie își duce sarcina la termen.

„Autoritățile ar putea folosi [registrul] pentru a urmări femeile care pleacă în străinătate pentru a întrerupe o sarcină, care altfel nu ar avea nicio șansă de a naște în condiții de siguranță”, a declarat Paulina Hennig-Kloska, de la grupul de opoziție Poland 2050, la postul TVN24, potrivit Politico.

×
Subiecte în articol: Polonia avort sarcina minister decret
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close