Antena 3 CNN Externe Polonia vrea să participe la noul plan SUA de apărare antirachetă

Polonia vrea să participe la noul plan SUA de apărare antirachetă

Polonia vrea să participe la noul plan SUA de apărare antirachetă
Sursa foto: scut antiracheta
22 Oct 2009   •   12:16

Polonia este pregătită să adopte noul sistem de apărare antiracetă al SUA, care ar înlocui planul iniţial la care se opunea Moscova, arăta premierul polonez Donald Tusk în timpul vizitei vicepreşedintelui american Joe Biden.
"Polonia crede că acest aşa-numit concept SM-3, a sistem antirachetă reconfigurat, este foarte interesant şi necesar. Suntem pregătiţi să participăm la el," arăta Tusk.
Anunţul a fost salutat de Biden, care a precizat că Polonia este unul din principalii aliaţi ai SUA şi un partener important
În septembrie, secretarul american al Apărării Robert Gates a declarat că Washington doreşte să desfăşoare un nou sistem antirachetă SM-3 în Polonia şi Cehia în 2015. Anunţul a venit după ce administraţia lui Barack Obama a renunţat la planul anterior de a desfăţura interceptoare în Polonia şi un radar în Cehia, până în 2013.
Rusia a reacţionat cu mânie la planul originar ar SUA. Cu toate acestea, în cadrul unui interviu pentru ziarul polonez Rzeczpospolita, Biden a respins acuzaţiile că Washington a cedat presiunilor Moscovei pentru a câştiga cooperare în negocierile pentru reducerea arsenalului nuclear.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: scut antiracheta Polonia donald tusk
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close