Antena 3 CNN Externe Polonia și alte țări cer Uniunii Europene soluții pentru exportul cerealelor din Ucraina

Polonia și alte țări cer Uniunii Europene soluții pentru exportul cerealelor din Ucraina

Polonia și alte țări central și est-europene cer Comisiei Europene mecanisme pentru transportul cerealelor ucrainene în afara spațiului Uniunii Europene, în contextul în care Guvernul de la Varșovia denunță destabilizarea pieței locale.

Polonia și alte țări cer Uniunii Europene soluții pentru exportul cerealelor din Ucraina
Sursa foto: Getty Images
de Ştefan Petrică    |    30 Mar 2023   •   16:34

Guvernul Poloniei cere, împreună cu alte state central și est-europene, să fie create de Comisia Europeană mecanisme pentru transportul rapid al cerealelor ucrainene care tranzitează spațiul comunitar, a declarat, joi, Piotr Müller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varșovia.

"Noi putem susține transporturile cerealelor spre state africane, dar trebuie să urmărim atent situația de pe piața poloneză", a afirmat Piotr Müller.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a cerut Comisiei Europene să limiteze exporturile de cereale ucrainene, spunând că acestea destabilizează piața poloneză.

"Cerem Comisiei Europene să recurgă la toate reglementările posibile, cote și taxe vamale, pentru a limita sau a bloca intrarea de grâu ucrainean în Polonia ca destinație finală", a declarat premierul Mateusz Morawiecki.

Citește și: Fermierii români şi bulgari, proteste majore. Oamenii ameninţă că blochează vămile

Fermierii polonezi organizează frecvent acțiuni de protest față de aducerea cerealelor ucrainene, care rămân mult timp pe teritoriul Poloniei înainte de a fi transferate în alte țări, ceea ce afectează stocurile locale și generează scăderi de prețuri.

De asemenea, fermierii bulgari au organizat proteste ca reacție la criza generată de volumul masiv de cereale ucrainene.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close