Antena 3 CNN Externe Poluare: Două căutări pe internet produc tot atât CO2 cât la fierberea unui ibric cu apă

Poluare: Două căutări pe internet produc tot atât CO2 cât la fierberea unui ibric cu apă

Poluare: Două căutări pe internet produc tot atât CO2 cât la fierberea unui ibric cu apă
12 Ian 2009   •   13:05

Dacă se caută pe Google cea mai bună variantă de economisire a energiei, s-ar putea să nu fie tocmai cea mai potrivit abordare a salvării Planetei de la încălzirea globală. Un studiu arată că efectuarea a două căutări pe Google de pe un calculator desktop generează tot atâta dioxid de carbon cât s-ar produce pentru fierberea unui ibric cu apă. Potrivit cercetătorilor o căutare pe internet produce circa 7 g de CO2, în vreme ce pentru a se face o cafea produc 15g. Iar Google produce mai multă poluare tocmai datorită acurateţei şi vitezei sael, deoarece foloseşte mai multă energie şi electricitat. O cerere merge nu numai la un server, ci la mai multe, iar acestea concurează unele cu altele pentru a produce cel mai rapid rezultat.
Compania americană are peste 450.000 de servere în lume, ce procesează circa 200 de milioane de cereri pe zi. Potrivit lui Alex Wissner-Gross, specialist de la Harvard care a studiat impactul asupra mediului produs de Google, distanţa dintre servere, ce poate fi de mii de kilometri- consumă mai multă energie.
Oricum Google, care insistă că face totoul pentru reducerea emisiilor de carbon, susţine că este una dintre cele mai eficiente companii din lume, deşi nu a dezvăluit niciodată consumul său de energie sau amprenta emisiilor de carbon.
Wissnier-Gross, care conduce şi site-ul www.CO2stats.com, crede că Google este foarte eficientă, dar adaugă că ?principala preocupare a companiei este să aducă rezultate repede, ceea ce înseamnă o capacitate extra ce consumă energie?.
Studii separate estimează emisiile unei căutări Google între 1 şi 10 g, în vreme ce industria IT este acreditată cu producerea a circa 2 procente din totalul emisiilor mondiale de dioxid de carbon.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: motor de cautare Google
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close