Antena 3 CNN Externe Pompierii au reuşit să stingă incendiul provocat de trenul deraiat în Quebec

Pompierii au reuşit să stingă incendiul provocat de trenul deraiat în Quebec

Pompierii au reuşit să stingă incendiul provocat de trenul deraiat în Quebec
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    08 Iul 2013   •   09:47

Pompierii din orăşelul canadian Lac-Megantic, devastat de explozia gigantică a unui tren de marfă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, au reuşit să controleze incendiul, potrivit AFP, citată de Mediafax.

„Flăcările, focul sunt stinse. Am câştigat", a anunţat duminică seară şeful pompierilor din Lac-Megantic, Denis Lauzon.

Lauzon a adăugat că două vagoane-cisternă considerate „periculoase" continuă să fie stropite pentru a se răci.

Potrivit unui prim bilanţ oficial, catastrofa care a lovit micul oraş cu 6.000 de locuitori, aflat la 250 de kilometri est de Montreal, s-a soldat cu cinci morţi, un rănit şi aproximativ 40 de dispăruţi.

Premierul canadian Stephen Harper a vizitat duminică centrul devastat al localităţii Lac-Megantic, declarând că „este ca o zonă de război. Este incredibil, dificil de imaginat".

După stingerea incendiului, o mică parte dintre cele 2.000 de persoane evacuate s-au putut întoarce în locuinţele lor duminică, iar anchetatorii speră să poată să meargă, luni, la ceea ce ei numesc „scena unei crime".

Un tren cu 72 de vagoane-cisternă al companiei americane The Montreal, Maine & Atlantic Railway a deraiat în Lac-Megantic în noaptea de vineri spre sâmbătă, fără mecanic la bord şi din motive care încă rămân necunoscute, provocând o explozie gigantică în centrul oraşului.

Într-un comunicat dat publicităţii duminică, compania a vorbit despre ipoteza ca frânele locomotivei să nu fi fost acţionate în momentul în care mecanicul a oprit motorul în vârful unei pante din satul vecin Nantes. El credea că a oprit locomotiva, din care a coborât înainte de sosirea unei alte echipe.

Inspectorii de la Biroul pentru securitatea transporturilor din Canada (BST) vor să studieze diferite vagoane pentru a înţelege cum a putut trenul să se pună în mişcare fără mecanic, în timp ce se afla într-o zonă de staţionare situată la circa zece kilometri de Lac-Megantic.

Agenţii BST au putut examina duminică locomotiva. „S-au verificat toate mecanismele şi s-a recuperat o copie a faimoasei cutii negre", ce conţine date despre nouă parametri preţioşi, a declarat responsabilul de anchetă, Ed Belkaloul.

„S-a recuperat şi ceea ce se numeşte unitatea de detectare a frânării, echivalentul cutiei negre. Dacă vor fi probleme cu cutia neagră, putem obţine datele din această unitate", în special privind viteza şi frânarea, a adăugat Belkaloul.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close