Antena 3 CNN Externe Pacea din Ucraina, fragilă după o declarație de ultimă oră a lui Poroşenko

Pacea din Ucraina, fragilă după o declarație de ultimă oră a lui Poroşenko

Pacea din Ucraina, fragilă după o declarație de ultimă oră a lui Poroşenko
25 Ian 2016   •   13:55

Kievul nu le va acorda regiunilor din estul ţării mai multă autonomie până când nu va fi respectat o perioadă mai lungă de timp armistiţiul cu rebelii separatişti proruşi, a anunţat preşedintele Petro Poroşenko, riscând să provoace furia insurgenţilor şi Kremlinului, relatează Reuters online.

Parlamentul ucrainean urma să se pronunţe săptămâna aceasta asupra unui pachet legislativ care acordă mai multă putere regiunilor ucrainene - inclusiv regiunilor separatiste Lugansk şi Doneţk - în cadrul unui armistiţiu încheiat anul trecut de Kiev cu Moscova.

Orice încercare de amânare a acestei reforme ameninţă să deraieze procesul de pace, deja tensionat. Trupele ucrainene şi rebelii proruşi s-au plâns de o intensifiare a încălcării armistiţiului începând de la sfârşitul lui 2015.

Poroşenko a declarat că nu le va permite parlamentarilor să anuleze votul asupra reformei descentralizării. Însă el şi-a exprimat totodată susţinerea faţă de parlamentari care cer să fie îndeplinite o serie de condiţii înainte de vot.

Între aceste condiţii figurează "un armistiţiu şi o lungă perioadă de tăcere. Acesta este lucrul pe care trebuie să-l asigure Rusia şi pe care lumea este necesar să-l vadă", a declarat el duminică pentru presă.

Altă condiţie este să li se ofere observatorilor internaţionali un acces liber la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, pentru a monitoriza fluxul de trupe şi armament către estul Ucrainei.

După o perioadă de relativ calm, atât rebelii, cât şi Guvernul ucrainean s-au plâns de o intensificare a încălcării armistiţiului negociat în cadrul acordurilor de la Minsk. Ambele părţi susţin că este folosită artileria grea, care ar fi trebuit să fie retrasă.

Conducătorii Franţei, Germaniei, Ucrainei şi Rusiei au negociat acordul de pace de la Minsk, în februarie, iar Occidentul a legat implementarea lui de orice slăbire a sancţiunilor economice pe care le-a impus Rusiei.

Peste 9.000 de persoane au fost ucise în conflict, care a izbucnit în aprilie 2014, după ce Viktor Ianukovici, fostul preşedinte ucrainean susţinut de Moscova, a fugit din ţară, în urma unor sângeroase proteste de stradă la Kiev.

Preşedintele Parlamentului ucrainean a confirmat, după declaraţiile lui Poroşenko, faptul că parlamentarii au amânat dezbaterile cu privire la reforma descentralizării.

"Nu plănuim să includem această problemă pe agenda sesiunii Parlamentului de săptămâna aceasta", a declarat pentru postul Inter Volodimir Groisman. "Discuţiile continuă... Avem nevoie de o perioadă suplimentară de timp pentru discuţii cu partidele politice", a adăugat el.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close