Antena 3 CNN Externe Poroşenko: În estul Ucrainei se observă o DETENSIONARE a situaţiei

Poroşenko: În estul Ucrainei se observă o DETENSIONARE a situaţiei

Poroşenko: În estul Ucrainei se observă o DETENSIONARE a situaţiei
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.Z.    |    14 Mar 2015   •   13:57

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a afirmat vineri, într-un interviu acordat postului naţional de televiziune, că se observă o "detensionare" a conflictului din estul Ucrainei, care s-a soldat în 11 luni cu peste 6.000 de morţi.

 
"Vă pot anunţa că în ultimele zile nu s-au mai înregistrat pierderi în rândul militarilor, vieţile eroilor noştri ucraineni sunt apărate, un indiciu clar că este în curs o detensionare progresivă", a declarat el pentru canalul 1+1, informează AFP, potrivit Agerpres.
 
De mai multe săptămâni, se observă o relativă acalmie în estul Ucrainei, unde un nou acord de încetare a focului a intrat în vigoare pe 15 februarie. Cu toate acestea, autorităţile ucrainene continuă să denunţe o concentrare a forţelor inamice de-a lungul liniei frontului.
 
Preşedintele ucrainean a precizat că situaţia rămâne tensionată în special în două zone: în jurul ruinelor aeroportului din Doneţk, cucerit de rebeli în ianuarie după lupte înverşunate, şi la nivelul satului Şirokine, la câţiva kilometri de portul strategic Mariupol, ultimul mare oraş sub controlul Kievului în zona de conflict.
 
În cazul unei ofensive majore a separatiştilor proruşi, care potrivit Kievului şi Occidentului sunt susţinuţi de forţe ruseşti, Petro Poroşenko şi-a afişat certitudinea că Vestul îşi va aduce sprijinul furnizând Ucrainei mai ales arme.
 
"Dacă este lansat un nou ciclu de agresiuni contra Ucrainei, vă pot asigura că vom obţine rapid arme letale şi un nou val de sancţiuni contra agresorului. Vom acţiona cu fermitate şi în mod coordonat", a mai spus el.
 
SUA au anunţat miercuri că vor trimite Ucrainei drone de observaţie "Raven" şi 230 de vehicule de transport Humvee, dintre care 30 blindate, a precizat un responsabil din domeniul apărării, sub acoperirea anonimatului. El nu a menţionat calendarul acestor transporturi, dar a explicat că cele 30 de vehicule blindate Humvee vor fi trimise "în următoarele săptămâni".
 

×
Subiecte în articol: Ucraina Proteste Ucraina Petro Porosenko
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close