Antena 3 CNN Externe Portugalia: Coaliţia de centru-dreapta rămâne la putere, după găsirea unei soluţii ce asigură stabilitatea guvernului

Portugalia: Coaliţia de centru-dreapta rămâne la putere, după găsirea unei soluţii ce asigură stabilitatea guvernului

Portugalia: Coaliţia de centru-dreapta rămâne la putere, după găsirea unei soluţii ce asigură stabilitatea guvernului
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    04 Iul 2013   •   22:52

Premierul portughez Pedro Passos Coelho a anunţat, joi, că s-a găsit o soluţie pentru ca actuala coaliţie de centru-dreapta să continue să se afle la putere, informează AFP, citată de Agerpres.

Coaliţia a fost destabilizată în ultima vreme de o gravă criză politică ce a suscitat îngrijorarea pieţelor şi a partenerilor europeni ai Portugaliei, ţară aflată sub asistenţă fianciară.

„A fost găsită o formulă care să permită asigurarea stabilităţii guvernului”, a declarat Coelho, la finalul unei întrevederi cu preşedintele Anibal Cavaco Silva.

Premierul nu a oferit mai multe detalii, mulţumindu-se să precuzeze că încă mai au loc discuţii pentru a se stabili conţinutul acordului.

Pentru a ajunge la acest acord, Coelho a purtat, începând de miercuri seară, negocieri intense cu Paulo Portas, a cărui demisie din funcţia de ministru de Externe a periclitat supravieţuirea coaliţiei de centru-dreapta, aflată la putere din iunie 2011.

Portas este de asemenea liderul micii grupări conservatoare CDS-PP, partener al Partidului Social-Democrat al premierului, iar sprijinul său este indispensabil pentru ca actuala coaliţie să îşi păstreze majoritatea în legislativul de la Lisabona.

Demisia lui Portas „ţine de o decizie personală şi nu pune cu nimic la îndoială sprijinul CDS-PP pentru guvern”, a explicat premierul portughez.

„Va trebui să găsim un mijloc de a asigura sprjinul politic pentru CDS în guvern pentru a garanta stabilitatea acestuia”, a precizat el, adăugând că „transmit acestei ţări că voi face totul pentru a întruni condiţiile necesare astfel încât guvernul să îşi continue munca”.

Portugalia a obţinut în mai 2011 un plan de salvare în valoare de 78 de miliarde de euro în schimbul unui program de austeritate şi reforme, a căror rigoare extremă a fost criticată de Portas.

Demisia acestuia a survenit marţi, la 24 de ore după cea a principalului arhitect al măsurilor de austeritate, ministrul de Finanţe Vitor Gaspar.

×
Subiecte în articol: Portugalia criza politica criza economica
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close