Antena 3 CNN Externe Portugalia. Marcelo Rebelo de Sousa câştigă din primul tur prezidenţialele - rezultate parţiale

Portugalia. Marcelo Rebelo de Sousa câştigă din primul tur prezidenţialele - rezultate parţiale

Portugalia. Marcelo Rebelo de Sousa câştigă din primul tur prezidenţialele - rezultate parţiale
25 Ian 2016   •   10:24

Politicianul de centru-dreapta Marcelo Rebelo de Sousa a câştigat din primul tur alegerile prezidenţiale din Portugalia, desfăşurate duminică, obţinând 52% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale, relatează BBC News Online.

Potrivit rezultatelor oficiale după numărarea a 99% din voturi, Marcelo Rebelo de Sousa a obţinut 52% din sufragii, în timp ce principalul său contracandidat, Antonio Sampaio da Novoa (de stânga), a primit doar 22% din voturi.

Un număr record de zece candidaţi au participat la alegerile prezidenţiale de duminică, iar unul dintre ei avea nevoie de cel puţin 50% din voturi pentru a evita un al doilea tur de scrutin pe 14 februarie.

Postul de preşedinte este în esenţă ceremonial în Portugalia, dar şeful statului poate dizolva Parlamentul.

Potrivit analiştilor, actuala coaliţie de stânga care guvernează Portugalia s-ar putea destrăma în aproximativ un an, astfel că noul preşedinte ar putea juca un rol mai activ.

De Sousa este cunoscut ca "profesorul Marcelo" de susţinătorii săi şi a fost activ în politică încă din tinereţe, ajutând la înfiinţarea Partidului Social-Democrat (centru-dreapta).

Noul preşedinte portughez, care beneficiază de sprijinul partidelor de dreapta, a declarat că va încerca să asigure stabilitatea actualului Guvern.

El va prelua în martie funcţia de la actualul preşedinte portughez, Anibal Cavaco Silva, un conservator care a efectuat două mandate consecutive de cinci ani.

O coaliţie de centru-dreapta a câştigat cele mai multe voturi la alegerile legislative din octombrie, dar a pierdut majoritatea în noiembrie, find înlocuită de o alianţă a partidelor de stânga care au respins programul de austeritate în Parlament.

Portugalia a fost una dintre ţările cele mai afectate de criza economică din zona euro, acceptând un ajutor internaţional în schimbul unor reforme drastice.

×
Subiecte în articol: Portugalia alegeri prezidentiale
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close