Antena 3 CNN Externe Portugalia urmăreşte „cu îngrijorare” situaţia din Mozambic

Portugalia urmăreşte „cu îngrijorare” situaţia din Mozambic

Portugalia urmăreşte „cu îngrijorare” situaţia din Mozambic
de M.T.    |    22 Oct 2013   •   11:30

Guvernul portughez a anunţat, luni seară, că urmăreşte „cu îngrijorare” situaţia din Mozambic, una din fostele sale colonii africane, după atacul forţelor guvernamentale împotriva unei baze a foştilor rebeli din cadrul Renamo, informează AFP, citată de Agerpres.

Foştii rebeli din Renamo au denunţat acordul de pace din 1992, care a marcat încheierea a 16 ani de război civil, după ce baza lor, situată în munţii Gorongosa, în centrul ţării, a fost atacată.

„Guvernul portughez observă cu îngrijorare situaţia creată la Gorongosa”, se arată într-un comunicat oficial al Ministerul de Externe de la Lisabona.

Portugalia „îşi exprimă regretul pentru pierderile de vieţi omeneşti şi doreşte ca Mozambicul să revină rapid la un cadru de normalitate pentru a putea merge în continuare pe calea dezvoltării economice şi a progresului social”, se mai precizează în document.

Luni, armata mozambicană a anunţat că a cucerit o bază a foştilor rebeli, operaţiune confirmată de Renanmo (Rezistenţa naţională mozambicană).

Purtătorul de cuvânt al Renamo, Fernando Mazanga, a declarat că armata a încercat să îl ucidă pe Afonso Dhlakama, liderul insurgenţilor.

Dhlakama a scăpăt însă teafăr şi a fugit într-o direcţie necunoscută, potrivit Renamo, care a mai menţionat că nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti.

„Atitudinea iresponsabilă a comandantului-şef al forţelor de securitate pune capăt acordului de pace de la Roma”, a declarat purtătorul de cuvânt al rezistenţei, referindu-se astfel la preşedintele Mozambicului, Armando Guebuza.

×
Subiecte în articol: Portugalia
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close