Antena 3 CNN Externe Posibilă unificare a Ciprului în 2016

Posibilă unificare a Ciprului în 2016

Posibilă unificare a Ciprului în 2016
Sursa foto: Foto: Pixabay
20 Dec 2015   •   19:47

Liderii ciprioți grec și turc s-au întâlnit duminică în cadrul negocierilor de pace relansate în acest an, ambii sperând că în 2016 va avea loc reunificarea insulei, divizată de peste patru decenii, transmite Agerpres.

Speranțele de a ajunge la un acord au crescut după ce președintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades (un cipriot grec), și liderul cipriot turc Mustafa Akinci au reluat în luna mai negocierile de pace sub egida ONU.

"Liderii își exprimă speranța lor sinceră că anul 2016 va aduce Ciprului pace, securitate și prosperitate", conform unui comunicat transmis la sfârșitul ultimei lor întâlniri din 2015.

După evaluarea drumului parcurs după relansarea discuțiilor, ambii și-au exprimat 'satisfacția'.

Ei recunosc că sarcina rămâne dificilă, declarându-se în același timp 'hotărâți' să continuă negocierile, conform aceluiași comunicat.

Liderii ciprioți trebuie să ia măsuri dificile privind mai multe subiecte delicate, care au dus la eșecul precedentelor negocieri de pace, cum ar fi aranjamentele teritoriale, împărțirea puterii și drepturile de proprietate.

Următoarele întâlniri între cei doi lideri sunt prevăzute a avea loc la 7, 14 și 29 ianuarie, cu obiectivul de a ajunge la un acord "cât mai repede posibil".

Insula este divizată după invadarea părții sale de nord în 1974 de către Turcia, ca reacție la o lovitură de stat naționalistă care viza alipirea insulei la Grecia și care a stârnit îngrijorarea minorității turcofone din insulă.

Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) este recunoscută numai de Ankara.

×
Subiecte în articol: Cipru
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close