Antena 3 CNN Externe Potrivit unui interviu din 1994, Bin Laden desfăşura activităţi "de caritate" în România

Potrivit unui interviu din 1994, Bin Laden desfăşura activităţi "de caritate" în România

Potrivit unui interviu din 1994, Bin Laden desfăşura activităţi "de caritate" în România
23 Sep 2008   •   17:18

Osama bin Laden, liderul reţelei al-Qaida, spunea în 1994 că desfăşura "activităţi de caritate" în 13 ţări, inclusiv în România, potrivit unui document prezentat recent de CIA. Organizaţia de caritate trimitea medicamente, alimente şi arme în Afganistan, iar ulterior a început să investească masiv în Sudan.

Un interviu cu Osama Bin Laden, datând din 1994, în care acesta povesteşte despre perioada în care a locuit la Istanbul, a ajuns în atenţia mass media, după ce un raport CIA a ajuns pe internet. Raportul Foreign Broadcast Information Service (FBIS), o structură a CIA, monitorizează declaraţiile lui bin Laden din 1994 în 2004. În interviul realizat de un reporter de la cotidianul arab Cairo, la Londra, liderul terorist vorbeşte depre perioada în care se ocupa de comerţ la Istanbul şi menţionează o organizaţie prin intermediul căreia a desfăşurat activităţi umanitare în 13 ţări printre care şi România.

Potrivit interviului, Osama Bin Laden locuia la Istanbul încă de pe vremea când Uniunea Sovietică a invadat Kabulul. La Istanbul era instituită o tabără pentru mujahedinii arabi care plecau către Afganistan, cu ajutorul CIA.

" În timpul şederii mele la Istanbul am cunoscut mulţi comercianţi iranieini care fugiseră din ţară la izbucnirea războiului dintre Iran şi Irak. În perioada aceea, mujahedinii arabi începuseră să meargă în Afganistan cu ajutorul CIA, care instituise o tabără de transit la Istanbul. Voluntarii stăteau în acea tabără şi apoi erau trimişi în Afganistan." declară Bin Laden în interviu.

De asemenea, liderul al Qaida arată că în perioada respectivă organizaţia sa a desfăşurat activităţi umanitare în parteneriat cu Human Concern International Society, în 13 ţări, printre care Albania, Malaezia, Pakistan, Olanda, Marea Britanie, România, Turcia, Liban şi Irak.

Prin această organizaţie Bin Laden ducea medicamente, armament şi alimente în Afganistan, iar mai târziu a început să facă investiţii în Sudan. Organizaţia avea sedii în Turcia, Germania, Marea Britanie, Croaţia şi Italia.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close