Antena 3 CNN Externe "Pregătiți-vă să luptați cu Rusia!" | Șeful militar din Marea Britanie vrea o armată de 120.000 de oameni în trei ani

"Pregătiți-vă să luptați cu Rusia!" | Șeful militar din Marea Britanie vrea o armată de 120.000 de oameni în trei ani

Cetățenii Marii Britanii trebuie să fie pregătiți să servească în armată în perspectiva unui război cu Rusia.

"Pregătiți-vă să luptați cu Rusia!" | Șeful militar din Marea Britanie vrea o armată de 120.000 de oameni în trei ani
Sursa foto: Wikipedia / hepta / Sputnik / Stanislav Krasilnikov
de Adrian Iclozan    |    25 Ian 2024   •   10:39

Avertismentul vine chiar de la șeful armatei britanice, relatează Politico.

Generalul Patrick Sanders a cerut, miercuri, decidenților politici din țara sa să "mobilizeze națiunea" pentru o confruntare cu trupele Moscovei.

Într-un discurs susținut la expoziția internațională de vehicule blindate de la Londra, generalul Sanders a insistat pe necesitatea unei "schimbări" în mentalitatea britanicilor și a arătat că este nevoie de formarea unei "armate de cetățeni" pregătită pentru un război terestru.

"În următorii trei ani, trebuie să putem vorbi în mod credibil de o armată britanică de 120.000 de oameni (...) Ca generație de dinaintea războiului, trebuie să ne pregătim în mod similar, printr-un efort al întregii națiuni. Ucraina ilustrează în mod brutal faptul că armatele regulate încep războaiele, în timp ce armatele cetățenești le câștigă", a declarat el.

Un purtător de cuvânt al prim-ministrului Rishi Sunak a reacționat la aceste declarații, spunând că discuțiile despre "scenarii ipotetice" referitoare la viitoarele conflicte "nu sunt de ajutor".

Oficialii statelor UE și NATO și-au sporit avertismentele privind o confruntare militară cu Rusia

Pe de altă parte, generalul britanic a reluat apelurile similare ale altor lideri militari occidentali și ale unor înalți oficiali din domeniul Apărării, care au avertizat asupra riscului unui război major între Moscova și NATO, remarcă Politico.

În urma invaziei din Ucraina, regimul președintelui rus Vladimir Putin și-a intensificat retorica belicoasă împotriva țărilor vecine, inclusiv țările baltice, membre NATO, și Republica Moldova.

Săptămâna trecută, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că "un atac rusesc asupra NATO este posibil în cinci până la opt ani".

Amiralul olandez Rob Bauer, estimase anterior că blocul militar vestic se confruntă cu "cea mai periculoasă lume din ultimele decenii" și a cerut o "transformare a NATO în materie de luptă".

Poziția din ce în ce mai amenințătoare a Kremlinului a determinat țările europene să crească cheltuielile pentru apărare.

Polonia alocă peste 4% din PIB pentru apărare în acest an, în timp ce Germania și-a revizuit anul trecut doctrina militară și strategică pentru prima dată din 2011, cu scopul de a transforma Bundeswehr într-o armată capabilă de război.

Sursa: Politico

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close