Antena 3 CNN Externe Pregătiri pentru demonstraţii studenţeşti: Iran opreşte internetul

Pregătiri pentru demonstraţii studenţeşti: Iran opreşte internetul

Pregătiri pentru demonstraţii studenţeşti: Iran opreşte internetul
Sursa foto: teheran protest
07 Dec 2009   •   03:47


Oponenţii guvernului iranian au strigat "Allahu Akbar" şi "Moartea dictatorului" de pe acoperişurile clădirilor din Teheran pe o ploaie deasă, în ajunul demonstraţiilor studenţeşti programate pentru luni. Autorităţile au blocat accesul la internet şi i-au avertizat pe jurnaliştii care lucrează pentru presa străină să nu iasă din birouri în următoarele trei zile.
Măsurile erau menite a priva opoziţia de principalele mijloace de mobilizare a maselor, deşi opozanţii încă încearcă să demonstreze că mişcarea are un impuls bun.
Liderul opoziţiei Mir Hossein Mousavi şi-a arătat sprijinul pentru demonstraţiile studenţeşti şi declara că mişcarea sa este foarte activă. O declaraţie pe site-ul său arăta că organizaţiile clerice nu pot să îi reducă pe studenţi la tăcere şi că îşi pierd legitimitatea.
"O mare naţiune nu va tace când cineva îi confiscă votul," declara Mousavi, care pretinde că preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a fraudat alegerile prezidenţiale din 12 iunie.
Strigăte de pe acoperiş nu s-au mai auzit de la ultima încercare de mobilizare a opoziţiei, cu ocazia aniversării evenimentelor din 4 noiembrie 1979, când a fost atacată ambasada americană. Demonstraţia a atras mult mai puţin protestatari decât cele din vară, dar tot au provocat acţiunea violentă a forţelor de securitate.
Demonstraţiile de luni marchează comemorarea uciderii în 1953 a trei studenţi în timpul unor demonstraţii anti-american în timpul conducerii şahului Mohammad Reza Pahlavi, a aliat al SUA.
În ultimele zile s-au înmulţit relatările despre o posibilă confruntare explozivă, mai ales dacă demonstranţii ies din campusuri. Poliţişti şi forţe de securitate au fost desfăşuraţi în jurul Universităţii Teheran, iar şeful poliţiei naţionale, generalul Ismail Ahmadi Moghaddam, avertiza că forţele de securitate vor zdrobi orice protest.
Aproape 100 de lideri ai studenţilor au fost arestaţi în ultimele săptămâni, au anunţat grupurile pentru apărarea drepturilor omului.
Antena3.ro

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close