Antena 3 CNN Externe Premierul israelian, prima vizită în Emiratele Arabe Unite de la oficializarea relațiilor

Premierul israelian, prima vizită în Emiratele Arabe Unite de la oficializarea relațiilor

Premierul israelian Naftali Bennett va călători duminică în Emiratele Arabe Unite și se va întâlni cu conducătorul de facto al statului din Golf, în cadrul celei mai înalte vizite de când țările și-au oficializat relațiile, anul trecut.

Premierul israelian, prima vizită în Emiratele Arabe Unite de la oficializarea relațiilor
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    12 Dec 2021   •   16:11

Călătoria are loc pe fondul tensiunii regionale sporite, pe măsură ce puterile mondiale încearcă să reînnoiască un acord nuclear cu Iranul. Israelul a abordat înființarea unor apărări comune cu statele arabe din Golf care împărtășesc îngrijorarea cu privire la activitățile iraniene.

Emiratele Arabe Unite au interacționat recent cu Iranul vecin, trimițând acolo un oficial de rang înalt săptămâna trecută.

„Voi pleca astăzi în Emiratele Arabe Unite, în prima vizită făcută vreodată de un prim-ministru israelian”, a spus Bennett cabinetului său duminică, scrie Reuters.

El se va întâlni luni cu prințul moștenitor din Abu Dhabi, șeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan, a anunțat biroul primului ministru. Nu a existat nicio confirmare din Abu Dhabi.

Emiratele Arabe Unite, împreună cu Bahrain, Sudan și Maroc, s-au îndreptat către legături normale cu Israelul, în cadrul unei inițiative sponsorizate de SUA, numită „Acordurile Avraam”, după patriarhul biblic venerat de evrei, creștini și musulmani.

Călătoria lui Bennett de duminică ar fi prima a unui premier israelian în oricare dintre aceste patru țări. Vizitele planificate de predecesorul său și semnatarul Acordului Abraham, Benjamin Netanyahu, au fost anulate, Israelul invocând restricții de călătorie cauzate de COVID-19 și dificultăți în aranjarea unui zbor deasupra teritoriului iordanian.

Bennett și Sheikh Mohammed vor discuta despre aprofundarea relațiilor dintre cele două state, cu accent pe problemele economice care vor contribui la prosperitate, bunăstare și consolidarea stabilității între țări, se mai arată în declarația israeliană.

 

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close