Antena 3 CNN Externe Premierul Poloniei: „Polexit este nu doar un fake news, ci este o minciună care urmăreşte să slăbească Uniunea”

Premierul Poloniei: „Polexit este nu doar un fake news, ci este o minciună care urmăreşte să slăbească Uniunea”

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, neagă că guvernul pe care îl conduce ar vrea ca țara să părăsească Uniunea Europeană, și un așa-zis Polexit.

Premierul Poloniei: „Polexit este nu doar un fake news, ci este o minciună care urmăreşte să slăbească Uniunea”
Sursa foto: Twitter/alriyadhdaily
de Alexandra Ionescu    |    12 Oct 2021   •   21:26

Morawiecki a făcut declarația, marți, la Budapesta, unde i-a acuzat pe politicienii de opoziție că răspândesc „fake news” despre Polexit, pe care l-a numit „o minciună care urmărește să slăbească Uniunea”.

Comentariile sale vin după ce Tribunalul Constituţional din Polonia a decis săptămâna trecută că părţi din legislaţia UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, subminând un principiu-cheie al integrării europene şi alimentând speculaţiile că Polonia ar putea părăsi într-o zi blocul comunitar, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea sa economică.

Peste 100.000 de polonezi au participat duminică la manifestaţii pentru a-şi exprima sprijinul faţă de apartenenţa la UE

„Draga noastră opoziţie încearcă să insinueze că vrem să slăbim Uniunea Europeană prin părăsirea acesteia”, a declarat Morawiecki.

„Nu este vorba doar de fake news, ci de ceva mai grav – este o minciună care urmăreşte să slăbească Uniunea”, a spus el.

Donald Tusk liderul celei mai mari formaţiuni de opoziţie, Platforma Civică, a declarat la demonstraţia de duminică de la Varşovia, că partidul de guvernământ, PiS, aruncă în aer viitorul Poloniei în UE.

PiS susţine că UE şi-a depăşit mandatul prin încercările sale de a opri reformele judiciare din Polonia, reforme despre care Bruxellesul consideră că subminează independenţa instanţelor.

„Bruxellesul ar trebui să se concentreze pe securitate, stoparea terorismului şi colaborarea cu alte ţări în domeniul economic”, a declarat marţi Morawiecki, potrivit Reuters.

Recent, atât autoritățile poloneze, cât și opoziția s-au acuzat reciproc că vor să retragă Polonia din Uniunea Europeană. Conceptul de „Polexit”, prin analogie cu „Brexit”, a intrat deja în uz. Recent, Curtea Constituțională a Poloniei a confirmat superioritatea constituției republicii asupra legislației Uniunii Europene pe fondul mai multor verdicte ale Curții UE, care a condamnat acțiunile autorităților poloneze.

Vineri, șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ordonat să se studieze decizia Curții Constituționale poloneze pentru a lua măsuri în continuare.

×
Subiecte în articol: Polonia Mateusz Morawiecki premier polexit
Parteneri
Şoferul din Baia Mare depistat cu 7 droguri şi-a recuperat permisul!
x close