Antena 3 CNN Externe Premierul suedez respinge apelurile opoziției de a lua în considerare aderarea la NATO

Premierul suedez respinge apelurile opoziției de a lua în considerare aderarea la NATO

Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a respins marți apelurile opoziției de a lua în considerare aderarea la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia, declarând că o cerere acum ar destabiliza securitatea în Europa.

Premierul suedez respinge apelurile opoziției de a lua în considerare aderarea la NATO
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    08 Mar 2022   •   19:02

Suedia nu a mai fost într-un război din 1814 și și-a construit politica externă pe neparticiparea la alianțe militare, dar a creat legături tot mai strânse cu NATO în ultimii ani, pe măsură ce tensiunile cu Rusia în regiunea baltică au crescut.

Invazia Rusiei, pe care o numește „operațiune militară specială”, a reînnoit apelurile la aderarea Suediei la NATO, alături de Finlanda, care a rămas și ea în afara blocului. 

„Dacă Suedia ar alege să trimită o cerere de aderare la NATO în situația actuală, aceasta ar destabiliza și mai mult această zonă a Europei și ar crește tensiunile”, a declarat Andersson reporterilor.

„În tot acest timp am spus că ceea ce este cel mai bine pentru securitatea Suediei și pentru securitatea acestei regiuni a Europei este că guvernul are o politică pe termen lung, consecventă și previzibilă și aceasta este credința mea continuă”.

Rusia nu dorește ca Finlanda sau Suedia să se alăture NATO și, la sfârșitul lunii trecute, Moscova a făcut cel mai recent avertisment cu privire la „consecințele politico-militare grave” dacă o vor face.

Andersson a vorbit după ce s-a întâlnit cu liderii partidului de opoziție pentru a discuta despre înrăutățirea situației de securitate.

Un sondaj realizat vineri de Demoskop și comandat de ziarul Aftonbladet a arătat că 51% dintre suedezi sunt în favoarea aderării la NATO, față de 42% cât erau în ianuarie. Oamenii împotriva aderării au scăzut la 27% de la 37%. Este pentru prima dată când un astfel de sondaj arată o majoritate în favoarea. 

Ulf Kristersson, liderul Moderaților, a cerut guvernului să înceapă discuții politice interne ample despre apartenența la NATO, o dezbatere care a început deja în Finlanda.

Finlanda și Suedia au legături militare strânse, iar o mișcare a unuia de a adera la NATO ar pune presiune suplimentară asupra celuilalt pentru a aplica.

„Este urgent”, a declarat Kristersson agenției de presă TT.

„Nu putem sta în spatele unui vânt și sperăm că totul va trece și apoi să fim surprinși de o decizie finlandeză într-o lună sau două”, informează Reuters.

×
Subiecte în articol: Suedia NATO Rusia Război Ucraina
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close