Antena 3 CNN Externe Premieră în conflictul din Siria. Iran şi Turcia cad de acord şi cer un armistiţiu

Premieră în conflictul din Siria. Iran şi Turcia cad de acord şi cer un armistiţiu

Premieră în conflictul din Siria. Iran şi Turcia cad de acord şi cer un armistiţiu
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de N.B.    |    18 Oct 2012   •   11:39

Iran a anunţat că susţine misiunea de pace în Siria, care a propus un armistiţiu între părţi, alăturându-se Turciei într-un moment rar de consens între cele două puteri regionale care au sprijinit părţi diferite în conflictul dintre guvernul sirian şi forţele rebelilor, informează New York Times.

În ciuda îndemnurilor ţărilor vecine, guvernul sirian s-a manifestat cu scepticism privind probabilitatea ca rebelii să respecte propunerea emisarului de pace care reprezintă atât Naţiunile Unite cât şi Liga Arabă, Lakhdar Brahimi. În opinia oficialilor sirieni, un armistiţiu temporar ar reprezenta un doar un mic pas în rezolvarea conflictului vechi de aproximativ 19 luni, în urma căruia au murit peste 20.000 de oameni.

Brahimi este al doilea mediator care încearcă să ofere o soluţie pentru încetarea conflictului din Siria, după ce Kofi Annan a demisionat în luna august, frustrat că planul său de pace a devenit irelevant.

Spre deosebire de predecesorul său, Brahimi încearcă să oprească luptele prin paşi mici. El s-a gândit să se folosească sărbătoarea Id al-Adha, care începe pe 26 octombrie, respectată de majoritatea musulmanilor, pe perioada căreia să se încerce un armistiţiu. Pauza luptelor ar putea fi începutul dialogului între cele două părţi beligerante.

Propunerea este susţinută atât de Turcia cât şi de Iran, ceea ce întăreşte ideea nevoii de pace în Siria, cele două ţări fiind susţinătoare ale taberelor opozante. Iran este principalul aliat al regimului Bashar al-Assad, în timp ce Turcia susţine mişcarea rebelilor şi este gazda a peste 100.000 de refugiaţi sirieni.

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat, în cadrul unei întâlniri comune cu premierul turc şi alţi şefi de stat de la Baku, Azerbaidjan, că "orice grup care îşi derivă puterea prin război şi intenţionează să continue războiul nu are niciun fel de viitor".

În ciuda susţinerii internaţionale, propunerea lui Brahimi indică faptul că ceea ce se întâmplă în Siria este departe de o soluţie de durată, iar sentimentul general este că niciuna dintre părţi nu este dispusă să oprească focul.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close