Antena 3 CNN Externe Premieră istorică: O femeie a fost aleasă preşedinta Comisiei Uniunii Africane

Premieră istorică: O femeie a fost aleasă preşedinta Comisiei Uniunii Africane

Premieră istorică: O femeie a fost aleasă preşedinta Comisiei Uniunii Africane
Sursa foto: Foto: AFP/Mediafax
16 Iul 2012   •   08:42

Comisia Uniunii Africane (UA) şi-a ales pentru prima dată o femeie la conducere, duminică, în cadrul unui summit la Addis Abeda, în Etiopia, informează AFP.

Sud-africana Nkosazana Dlamini-Zuma a fost aleasă preşedinta UA, organ cheie al instituţiei intercontinentale.

Actual ministru sud-african de Interne, fost ministru de Externe şi fostă soţie a preşedintelui Jacob Zuma, Nkosazana Dlamini-Zuma a fost aleasă în al patrulea tur de scrutin de către şefii de stat, în detrimentul preşedintelui în exerciţiu, gabonezul Jean Ping.

"Ea a avut 37 de voturi, cu trei mai mult decât majoritatea cerută", a precizat un înalt responsabil al UA rămas sub protecţia anonimatului, un rezultat confirmat şi de alte surse din cadrul organizaţiei.

Un precedent summit al Uniunii Africane în luna ianuarie nu a reuşit să-i departajeze pe cei doi contracandidaţi, deschizând profunde diviziuni în cadrul instituţiei continentale, în special între ţările francofone şi cele anglofone. Ping a fost atunci reconfirmat provizoriu în funcţie.

Nkosazana Dlamini-Zuma, 63 de ani, este prima femeie şi primul responsabil anglofon care va conduce principala instituţie a UA, de când această organizaţie a succedat în 2002 Organizaţiei Unităţii Africane (OUA).


×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close