Antena 3 CNN Externe Premieră medicală în Europa de Est, realizată la Oradea: Transplant de cornee artificială (VIDEO)

Premieră medicală în Europa de Est, realizată la Oradea: Transplant de cornee artificială (VIDEO)

Premieră medicală în Europa de Est, realizată la Oradea: Transplant de cornee artificială (VIDEO)
08 Ian 2010   •   14:21

Un medic din Ungaria a venit special la noi în ţară pentru a-i reda vederea unui pacient de 59 de ani. Singura şansă de a mai vedea a bărbatului era transplantul de cornee.

Transplantul efectuat la o clinică privată din Oradea este o premieră nu numai pentru România, ci şi pentru Europa de Est. Pacientul se resemnase de mult timp că nu va mai vedea.

"Am realizat un implant din material plastic foarte special, transparent. Acesta se implantează între straturile corneei. Cornea era opacifiata, ceea ce împiedica vederea pacientului. Acest implant cu cornee artificială este de ajutor mai ales pacienţilor care au suferit câteva transplanturi de cornee umană şi nu au reuşit dar şi pentru pacienţii care au foarte mici şanse la un transplant de cornee umană." susţine Czumbel Norbert, medic primar oftalmolog.

Operaţia a durat mai bine de două ore. A fost una extrem de dificilă din cauza zonei extrem de sensibile pe care medicul trebuia să opereze. A fost nevoie de ani buni petrecuţi lângă specialiştii din occident pentru ca medicul să poată realiza o astfel de intervenţie.

"A trebuit să trimitem un medic în Europa occidentală ca să înveţe această metodă, pentru care este nevoie şi de licenţă şi astfel am reuşit să introducem şi aici acest tip de operaţie." a declarat Kalmar Laszlo, directorul clinicii oftalmologice.

Până acum transplanturi de cornee artificială au fost făcute în Cehia, vestul Europei şi SUA. De altfel şi corneea artificială pe care a montat-o pe ochii românului a fost adusă din Statele Unite şi a costat 2.500 de euro.

România nu are încă o bancă de cornee umană. Aşa că transplanturile nu pot fi asigurate. Pe lângă preţul corneei, pacientul mai trebuie să scoată din buzunar încă 2.000 de euro pentru operaţie.



Antena 3


×
Subiecte în articol: transplant premiera Oradea
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close