Antena 3 Externe Premieră mondială! Primul copil născut în urma unui transplant de uter prelevat de la o donatoare decedată 

Premieră mondială! Primul copil născut în urma unui transplant de uter prelevat de la o donatoare decedată 

05 Dec 2018   •   12:12
Premieră mondială! Primul copil născut în urma unui transplant de uter prelevat de la o donatoare decedată 
Sursa foto: Foto: Pexels

Un copil din Brazilia este primul născut în urma transplantului unui uter prelevat de la o donatoare decedată, au anunţat marţi medicii, citaţi de agenţia DPA.

Fetiţa, care este sănătoasă şi cântăreşte 2,5 kilograme, s-a născut în luna decembrie a anului trecut în Sao Paulo, au detaliat medicii într-un articol publicat marţi în jurnalul medical.

Uterul a fost transplantat în anul 2016 în corpul unei paciente în vârstă de 32 de ani diagnosticată cu sindromul Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH), suferinţă care i-a afectat acest organ. Medicii au constatat că ovarele sale erau sănătoase înainte de operaţie, fapt ce le-a permis să preleveze ovulele şi să le congeleze.

Intervenţia de transplant a durat zece ore.

Pacienta a avut prima menstruaţie la şase săptămâni după transplant, iar după şapte luni i-au fost implantate ovulele fertilizate.

Uterul a fost îndepărtat în timpul naşterii prin cezariană.

''Rezultatele stabilesc dovada tratării infertilităţii de cauză uterină prin transplantarea de la un donator decedat şi deschid o cale către o sarcină sănătoasă pentru toate femeile cu factor de infertilitate din cauză uterină, fără necesitatea donatorilor vii'', au notat oamenii de ştiinţă.

Echipa de cercetători a adăugat că fetiţa este sănătoasă şi se dezvoltă în ritm normal.

Alte treizeci şi nouă de transplanturi de uter au fost efectuate, însă de la donatori vii, în urma acestora rezultând unsprezece copii. Niciun transplant efectuat de la un donator decedat nu a condus la naşterea unui copil viu până la această realizare medicală din Brazilia.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close