Antena 3 CNN Externe Premierul britanic, noi detalii despre ieșirea Marii Britanii din UE: Declanșează BREXIT în martie

Premierul britanic, noi detalii despre ieșirea Marii Britanii din UE: Declanșează BREXIT în martie

Premierul britanic, noi detalii despre ieșirea Marii Britanii din UE: Declanșează BREXIT în martie
de M.Z.    |    02 Oct 2016   •   14:05

UPDATE 14.05 - Marea Britanie va activa ”până la sfârşitul lunii martie” 2017 Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona pentru declanşarea procedurii de ieşire din Uniunea Europeană, în urma votului de la referendumul din iunie în favoarea Brexit, a declarat duminică premierul britanic Theresa May, relatează AFP şi Reuters. 

Întrebată la BBC când va activa Articolul 50, ea a afirmat: "Îl vom activa până la sfârşitul lunii martie a anului viitor". 

Odată activat Articolul 50, Marea Britanie va avea doi ani pentru a reglementa modalităţile ieşirii din UE, un termen care ar putea fi totuşi prelungit. 

Afirmând că îşi doreşte să obţină "cel mai bun acord posibil" cu Uniunea Europeană, Theresa May, care participă duminică, la Birmingham, la congresul anual al Partidului Conservator, a făcut de asemenea apel la o 'tranziţie calmă'. 

În interviul pentru BBC, ea a mai afirmat că guvernul pe care îl conduce discută cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru a afla ce fel de acord vor din negocierile Marii Britanii cu UE privind Brexit. "Vreau un acord bun pentru comerţul cu bunuri şi servicii", a spus May. 

Într-un interviu separat pentru Sunday Times, May a declarat că vrea să propună Parlamentului în primăvara lui 2017 să abroge actul de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană. 

Ea explicat că va prezenta o nouă legislaţie pentru a abroga European Communities Act din 1972, în timpul discursului reginei în Parlament, care va avea loc în aprilie sau mai 2017. 

"Va fi prima etapă pentru a face din Marea Britanie o ţară suverană şi independentă din nou", a spus şefa guvernului, adăugând că aceasta va însemna "sfârşitul autorităţii UE în Marea Britanie". 

Legea nu va intra totuşi în vigoare decât atunci când Regatul Unit va părăsi efectiv UE, a subliniat premierul în interviul pentru Sunday Times.

----------------------------

Știrea inițială 10.52

Marea Britanie nu va aştepta viitoarele alegeri legislative din Germania, prevăzute în septembrie 2017, pentru a pune în aplicare articolul 50 al Tratatului european de la Lisabona şi a demara astfel negocierile pentru ieşirea din Uniunea Europeană, a declarat premierul britanic, Theresa May, într-un interviu acordat publicaţiei Sunday Times, citat de Reuters. 

Theresa May, care va lua cuvântul duminică de la tribuna congresului anual al Partidului Conservator, exclude pe de altă parte organizarea de alegeri parlamentare anticipate care, în opinia sa, ar genera "instabilitate". Actuala legislatură se va încheia în 2020. 

În plus, ea a făcut cunoscut că guvernul său va abroga European Communities Act din 1972 care a reglementat aderarea Marii Britanii la blocul comunitar european. 

Abrogarea, a precizat Sunday Times, va avea efect din momentul în care Marea Britanie va părăsi oficial Uniunea Europeană.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: theresa may Marea Britanie Brexit
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close