Antena 3 CNN Externe Premierul britanic: Programul de austeritate, în Marea Britanie, ar putea continua până în 2020

Premierul britanic: Programul de austeritate, în Marea Britanie, ar putea continua până în 2020

Premierul britanic: Programul de austeritate, în Marea Britanie, ar putea continua până în 2020
Sursa foto: Foto: goldsilver.com
19 Iul 2012   •   17:24

Politica de austeritate ar putea continua în Marea Britanie şi după 2020, dar nu sunt excluse nici scăderi ale impozitelor în vederea relansării economiei, a declarat premierul David Cameron, într-un interviu pentru Daily Telegraph, publicat în ediţia de joi.
   
Întrebat dacă programul de austeritate iniţiat în 2010 va dura un deceniu, Cameron a răspuns că nu vede când "nu vor mai exista alegeri bugetare dificile".
   
"Este o perioadă în care toate statele, nu numai în Europa, ci cred că şi în America, trebuie să îşi rezolve problema deficitului şi să ajungă la datorii suprotabile", a declarat premierul.
   
"Nu cred că reducerea presiunii s-ar putea produce în curând".
   
Moralul premierului s-a mai ridicat miercuri, odată cu publicarea cifrelor oficiale privind rata şomajului, care în aprilie era de 8,2 % în timp ce în mai a ascăzut la 8,1%, piaţa locurilor de muncă fiind revigorată temporar cu prilejul Jocurilor Olimpice.
   
În plus, inflaţia anuală în Marea Britanie afectată de criză a scăzut în iunie la 2,5 %, cel mai scăzut nivel din 2009, justificând decizia Băncii Angliei de a-şi spori capitalul cu 50 de miliarde de lire sterline (62 de milliarde de euro).
   
Cameron avertizează însă că situaţia rămâne "mult mai delicată decât arată previziunile".
   
Guvernul britanic a pus în aplicare un program de austeritate pe cinci ani în 2010, dar minsitrul Finanţelor, George Osborne, l-a prelungit deja până în 2017.
   
În pofida îngrijorării şi a deficitului, Cameron a insitat pe faptul că ar putea scădea impozitele dacă va considera că aceasta ar putea relansa economia.
   
"Puteţi face lucruri incitante, radicale şi conservatoare chiar şi în momentul în care aveţi de făcut alegeri bugetare dificile", a adăugat acesta.
   

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close