Antena 3 CNN Externe Premierul bulgar susţine că ţara sa poate participa la scutul american antirachetă

Premierul bulgar susţine că ţara sa poate participa la scutul american antirachetă

Premierul bulgar susţine că ţara sa poate participa la scutul american antirachetă
12 Feb 2010   •   23:47

SUA va avea întâlniri preliminare cu guvernul bulgar pe tema participării la scutul antirachetă, a declarat, vineri, premierul bulgar Boiko Borisov, potrivit Reuters. Acesta a afirmat că Bulgaria va adopta o poziţie în favoarea acestui demers dacă Uniunea Europeană îşi va da acordul.

?Aşteptăm răspunsuri de la Uniunea Europeană şi de la Parlamentul Bulgariei. Consider că trebuie să arătăm solidaritate. Când eşti membru NATO, trebuie să lucrezi la securitatea colectivă,? a adăugat Borisov.

Discuţiile viitoare cu Sofia fac parte din planul revizuit de apărare antirachetă al preşedintelui SUA, Barack Obama, după ce acesta a anulat instalarea unui radar şi a unor rachete antibalistice pe teritoriile Cehiei şi Poloniei, măsuri ce făceau parte din planul Bush.

Ambasadorul SUA la Sofia, James Warlick, a declarat tot vineri că Washington a avut deja discuţii neoficiale pe această temă cu Bulgaria şi că speră ca negocierile cu guvernul bulgar de centru-dreapta să aibă un rezultat pozitiv.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat pe 4 februarie că România a fost invitată de Statele Unite să participe la dezvoltarea scutului antirachetă, precizând că este vorba de stabilirea unor componente ale acestuia în ţara noastră. Totodată, şeful statului a anunţat că CSAT a aprobat propunerea.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Bulgaria scut antiracheta Boiko Borisov
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close