Antena 3 CNN Externe Premierul Chinei critică UE pentru procedurile lansate împotriva echipamentelor chinezeşti de energie solară şi telecomunicaţii

Premierul Chinei critică UE pentru procedurile lansate împotriva echipamentelor chinezeşti de energie solară şi telecomunicaţii

Premierul Chinei critică UE pentru procedurile lansate împotriva echipamentelor chinezeşti de energie solară şi telecomunicaţii
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
26 Mai 2013   •   18:26
Premierul chinez, Li Keqiang, a criticat Uniunea Europeană pentru demararea procedurilor anti-dumping lansate împotriva echipamentelor chinezeşti de energie solară şi de telecomunicaţii şi a avertizat că această decizie va dăuna ambelor părţi, transmite AP, conform Agerpres.
 
Într-un discurs susţinut în Elveţia, Li a declarat că această procedură va afecta consumatorii europeni şi ar putea încuraja protecţionismul comercial, arată AP care citează agenţia oficială Xinhua. 
 
Cele 27 state membre UE au impus, în această lună, taxe anti-dumping pentru importurile de panouri solare fabricate în China pentru a compensa ceea ce ei au numit 'subvenţii nepotrivite'. Tot în această lună, UE a anunţat că va investiga dacă producătorii chinezi de echipamente de telecomunicaţii au primit şi ei un sprijin nepotrivit. 
 
'Deciziile referitoare la aceste tipuri de produse vor afecta industria Chinei, afacerile şi locurile de muncă şi, de asemenea, interesele utilizatorilor şi consumatorilor europeni. Ne exprimăm o opoziţie fermă', ar fi spus Li în Zurich. 
 
Li nu a oferit niciun indiciu referitor la modul în care va acţiona Beijing-ul însă comentariile sale au sporit îngrijorările potrivit cărora Guvernul ar putea face represalii asupra furnizorilor europeni de echipamente de telecomunicaţii care intenţionează să vândă în China. 
 
Oficialii chinezi intenţionează să abordeze problema disputelor referitoare la echipamentele solare şi de telecomunicaţii luni, în cadrul unor întâlniri planificate cu oficialii europeni la Bruxelles, prilej cu care vor fi purtate discuţii referitoare la comerţ şi investiţii, a anunţat duminică Ministerul pentru Comerţ. 
 
China se confruntă că nemulţumiri referitoare la mai multe industrii, de la energie verde la producţia de anvelope. Potrivit plângerilor, companiile chineze beneficiază de un sprijin nepotrivit din partea Guvernului, constând în acces ieftin la împrumuturi, energie şi terenuri. 
 
Producătorii chinezi de panouri solare se confruntă cu dificultăţi financiare după ce stimulentele guvernamentale au determinat sute de producători să intre pe piaţă, scăzând preţurile. 
 
Taxeţe anti-dumping impuse de UE asupra panourilor solare din China sunt, în medie, de 47%. 
 
În cazul echipamentelor telecom, UE a arătat săptămâna trecută că, dacă negocierile cu Beijing-ul eşuează, va deschide o investigaţie pentru a vedea dacă producătorii chinezi au beneficiat de un sprijin nepotrivit din partea Guvernului. Decizia ar putea determina creşterea tarifelor de import.
 

×
Subiecte în articol: China premier proceduri consumatori Europa
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close