Antena 3 CNN Externe Premierul chinez atacă ?goana orbească după profit? a Occidentului

Premierul chinez atacă ?goana orbească după profit? a Occidentului

Premierul chinez atacă ?goana orbească după profit? a Occidentului
Sursa foto: Wen Jiabao
03 Feb 2009   •   05:46

Premierul chinez a lansat o serie de atacuri împotriva economiilor occidentale şi a instituţiilor ce au împrumutat excesiv şi au urmărit profitul ?orbeşte?.
La o conferinţă de presă alături de premierul britanic, Wen Jiabao a declarat că vizita în Europa, ce l-a dus la Davos, în Germania, la Bruxelles şi în Spania, a fost făcută în spiritul prieteniei, încrederii şi cooperării. Aceasta nu l-a împiedicat însă să critice modelul capitalist occidental.
Apreciind că sunt foarte cunoscute cauzele crizei financiare, el a criticat goana după profit, reglementări ale pieţei ineficiente, împrumutul excesiv şi supra-cheltuirea, despre care crede că sunt vinovate pentru actuala scădere globală. Wen este de părere că aceasta este însă o oportunitate ce ar trebui folosită pentru a remodela sistemul financiar mondial de o manieră echitabilă, care să acorde prioritate promovării dezvoltării ţărilor mai sărace.
Întrebat despre actuala criză , Wen declara: ?Unele economii au dezechilibre în structura economică. Pentru o lungă perioadă de timp, au avut deficit comercial şi fiscal. Au cheltuit mai mult prin împrumuturi. Unele instituţii financiare au urmărit orbeşte pofitul, fără o reglementare eficientă. Au folosit pârghii excesive pentru a obţine profituri uriaşe, dar când balonul s-a spart, lumea a rămas expusă la dezastre?.
El a promis cooperare internaţională pentru rezolvarea crizei şi aprecia că cea mai mare contribuţie a Chinei este ?să aibă grijă? de ea însăşi, prin asigurarea unei creşteri interne constante şi rapide.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica Gordon Brown
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close