Antena 3 CNN Externe Premierul chinez: Trebuie făcută urgent o reformare a conducerii partidului şi statului

Premierul chinez: Trebuie făcută urgent o reformare a conducerii partidului şi statului

Premierul chinez: Trebuie făcută urgent o reformare a conducerii partidului şi statului
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
14 Mar 2012   •   17:43

Premierul chinez Wen Jiabao a apreciat miercuri ca "urgentă" necesitatea realizării unor reforme politice la vârful statului şi în direcţia Partidului Comunist Chinez (PCC), destinate continuării dezvoltării economice a Chinei, informează AFP.
   
"Este necesar să avansăm concomitent în cadrul reformelor structurale economice şi politice, în special în privinţa reformării sistemului de guvernare, partidului şi ţării noatre", a declarat şeful Guvernului chinez. Aceasta este o "sarcină urgentă", a insistat el.
   
O "tragedie istorică cum este Revoluţia Culturală ar putea să se repete" în China, dacă reformele politice şi economice nu sunt aplicate, a avertizat Jiabao.
   
"Influenţa erorilor şi feudalismului Revoluţiei Culturale nu a fost complet eradicată", a apreciat el.
   
"Dacă reforma politică nu reuşeşte, reforma economică nu va putea fi efectuată în condiţii bune", iar "noile probleme apărute în societate nu vor putea să fie rezolvate temeinic", a mai avertizat premierul în cadrul conferinţei sale de presă anuale.
  
În ultimii ani, Wen Jiabao a îndemnat în mai multe rânduri la reforme politice în China, fără să precizeze ce gândeşte despre natura evoluţiilor pe care le doreşte.
   
Wen Jiabao, care îşi încheie mandatul în 2013, a mai făcut asemenea declaraţii în august 2010, în oraşul Shenzhen (sud). Aceste declaraţii au suscitat speculaţii despre unele disensiuni în cadrul regimului comunist, aparent afectat de o creştere a influenţei unor responsabili pregătiţi să ofere mai multă libertate poporului chinez.
   
Un interviu acordat de premier postului american CNN pe tema libertăţilor politice a fost cenzurat, ulterior, în ţara sa.

×
Subiecte în articol: China partidul comunist chinez
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close