Antena 3 CNN Externe Premierul Dmitry Medvedev cere interzicerea reclamelor la tutun în Rusia

Premierul Dmitry Medvedev cere interzicerea reclamelor la tutun în Rusia

Premierul Dmitry Medvedev cere interzicerea reclamelor la tutun în Rusia
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    16 Oct 2012   •   13:41

Premierul rus Dmitry Medvedev a declarat joi că va cere interzicerea reclamelor la tutun, în acelaşi timp guvernul pregătind o lege prin care fumatul în public va fi limitat, anunţă AP.

Un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a dezvăluit că 40% dintre persoanele adulte din Rusia sunt fumătoare, o cifră mai mare decât în orice altă ţară.

Acest lucru este facilitat şi de preţul scăzut al unui pachet de ţigări, care costă până la 2 dolari.

Într-un mesaj video postat pe blogul personal, Medvedev a făcut cunoscute aceste statistici şi a adăugat că intenţia guvernului vizează fumatul în general, nu pe fumători în particular.

Până la sfârşitul acestei luni, guvernul rus va pregăti o lege prin care toate reclamele la tutun vor fi interzise, fumatul în public va fi limitat treptat până în 2015, iar preţul ţigărilor va creşte.

Aproximativ 400.000 de ruşi mor în fiecare an în urma bolilor cauzate de fumat, un număr pe care Medvedev îl consideră „terifiant, pentru că este echivalent cu populaţia unui mare oraş”.

Numărul fumătorilor din Rusia a crescut foarte mult în ultimele decenii. De exemplu, din 1992 până în prezent, procentul femeilor din Rusia care fumează a crescut de la 7% la 22%.

Medvedev a mai precizat că aceste măsuri sunt benefice în special pentru tineri: „Copiii noştri se obişnuiesc cu fumul de ţigară de mici şi se apucă de fumat în liceu. Tocmai din acest motiv, nu putem vorbi despre fumat ca o alegere a unui adult”.

Oleg Salagai, un oficial din cadrul ministerului Sănătăţii, a declarat pentru agenţia Interfax că se aşteaptă ca noile măsuri să reducă numărul fumătorilor la jumătate.

„Nu mai putem tolera ca producătorii de tutun să facă profit de pe urma copiilor noştri, transformându-i în fumători pe viaţă. Este imoral”, a încheiat premierul rus.


×
Subiecte în articol: fumatori fumat Rusia
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close