Antena 3 Externe Premierul elen: China să considere Grecia o poartă către Europa. Investitorii vor fi trataţi cu covorul roşu

Premierul elen: China să considere Grecia o poartă către Europa. Investitorii vor fi trataţi cu covorul roşu

17 Mai 2013   •   11:21
Premierul elen: China să considere Grecia o poartă către Europa. Investitorii vor fi trataţi cu covorul roşu
Sursa foto: Foto: digitaljournal.com
Premierul elen Antonis Samaras a declarat că Grecia ar trebui considerată de China o poartă pentru investiţii în Europa şi a promis că investitorii străini vor fi "trataţi cu covorul roşu" pentru a contribui la revigorarea economiei elene, transmite Bloomberg şi Mediafax.
Aflat la Beijing într-o vizită de cinci zile, Samaras a declarat că Grecia "este ancorată în zona euro" şi s-a arătat încrezător "într-o nouă eră a cooperării".
Jian Yaoping, secretar de stat în Ministerul Comerţului de la Beijing, a afirmat la rândul său că China va extinde investiţiile în portul Pireu. Totodată, oficialul a afirmat că investitorii chinezi sunt interesaţi de proiecte de infrastructură în UE.
"Grecia este hotărâtă să transforme criza într-o oportunitate pentru un nou început. Combinând avantajele oferite de Grecia şi forţa de penetrare a Chinei în comerţul global, precum şi costurile competitive de producţie, putem construi un parteneriat puternic", a spus Samaras.
Premierul elen conduce o delgaţie de peste 60 de oameni de afaceri greci, inclusiv reprezentanţi ai Alpha Bank. Statul elen vrea să revină la finanţarea de pe pieţe şi caută investitori.
Fitch a îmbunătăţit marţi ratingul Greciei de la "CCC" la "B-", cu perspectivă stabilă, datorită progresului înregistrat în privinţa reducerii dezechilibrelor din economie şi scăderii deficitelor.
Grecia este finanţată de UE şi FMI din martie 2010, iar Samaras a declarat recent că guvernul intenţionează să efectueze anul viitor prima emisiune de obligaţiuni după criză, sperând că operaţiunea odată încheiată cu succes va reprezenta un semnal pozitiv decisiv pentru investitorii străini.
Premierul chinez Li Keqiang a declarat joi, într-o întâlnire cu Samaras, că are în vedere dublarea comerţului dintre cele două ţări până în 2015 şi extinderea investiţiilor chineze în portul Pireu.
Grupul chinez Cosco Pacific a câştigat în 2009 un contract pentru operaţiuni cu containere la Pireu.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close