Premierul elen: "Grecia s-a trezit. Sacrificiile poporului nu au fost în zadar"

de M.Z.    |    13 Dec 2012   •   17:32
Premierul elen: "Grecia s-a trezit. Sacrificiile poporului nu au fost în zadar" Foto: Agerpres/AP

Premierul grec Antonis Samaras a salutat joi acordul convenit de zona euro privind deblocarea unui ajutor financiar îngheţat de câteva luni, apreciind că sacrificiile poporului grec nu au fost în zadar.

"Grecia s-a trezit. Sacrificiile poporului grec nu au fost în zadar. Astăzi este o zi mare pentru Grecia, este vorba de o zi mare şi pentru Europa", a declarat Samaras, cu câteva ore înaintea Consiliului European de iarnă, informează AFP.

"Solidaritatea funcţionează în UE. Preocupările privind o ieşire a Greciei din zona euro au fost nefondate" , a adăugat el, utilizând termenul "Grexit" - contracţie de la "Greece" şi "exit" (ieşire).

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat eliberarea unei noi tranşe de 34,3 miliarde de euro din programul de ajutor destinat Greciei, a anunţat, joi, şeful Eurogrupului, Jean-Claude Juncker.

Fondul Monetar Internaţional şi zona euro au convenit anterior să elibereze 49,1 miliarde de euro în patru tranşe pentru a permite Greciei să evite intrarea în incapacitate de plată, cu condiţia ca autorităţile de la Atena să deruleze un program de răscumpărare a obligaţiunilor guvernamentale.
Parteneri
x close