Antena 3 CNN Externe Premierul Francois Fillon: Retrogradarea Franţei la AA+ nu trebuie dramatizată

Premierul Francois Fillon: Retrogradarea Franţei la AA+ nu trebuie dramatizată

Premierul Francois Fillon: Retrogradarea Franţei la AA+ nu trebuie dramatizată
Sursa foto: Foto: topnews.in
14 Ian 2012   •   16:23

Premierul francez Francois Fillon a declarat sâmbătă că retrogradarea ratingului Franţei de la AAA, deţinut din 1975, la AA+, nu ar trebui "dramatizată", deoarece era o decizie aşteptată, iar guvernul de la Paris este pregătit să facă ajustări bugetare dacă va fi necesar.



"Această decizie constituie o alertă care nu ar trebui nici dramatizată, nici subestimată", a declarat Fillon într-o conferinţă de presă convocată pentru a discuta retrogradarea anunţată vineri seara de S&P, potrivit The Telegraph, sursă preluată de Mediafax.



Agenţia a redus ratingurile a nouă ţări din zona euro, inclusiv Franţa şi Austria, care aveau calificativ AAA, şi a modificat perspectiva la negativă pentru alte trei state cu rating maxim, respectiv Olanda, Finlanda şi Luxembuurg. Doar Germania a rămas neatinsă de raportul S&P.



Retrogradarea Franţei este o lovitură pentru administraţia Nicolas Sarkozy, preşedintele afirmând în repetate rânduri că păstrarea ratingului AAA reprezintă una dintre priorităţile finalului de mandat.



Fillon a criticat momentul la care a fost anunţată decizia S&P, notând că agenţia a ales o perioadă în care măsurile anticriză ale zonei euro au început să dea roade. Totuşi acesta a ţinut să sublinieze că "Franţa este o ţară sigură", în care investitorii au încredere.



"Agenţiile de rating sunt barometre folositoare, dar nu hotărăsc politicile Franţei", a încheiat Fillon.



×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close